Om du vill ha en lummig trädgård ska du undvika att beskära dessa växter mitt i vintern

av Titti Carlberg

07 Februari 2024

Om du vill ha en lummig trädgård ska du undvika att beskära dessa växter mitt i vintern
Advertisement

Januari är den månad under året då naturen går in i vinterdvala i väntan på vårens återkomst, men underhållsarbetet i trädgården och grönsaksträdgården upphör inte ens denna månad. Bland de många arbeten vi ofta utför under de kalla månaderna finns beskärning, som dock kan orsaka avsevärd skada om den utförs på fel sätt.

Det finns flera anledningar till varför vissa växter inte tolererar vinterbeskärning: nästa vårblomning, ett behov av att lämnas i fred eller helt enkelt deras funktion som skydd för fåglar och små vilda djur i dess täta bladverk.

Om vissa fruktplantor mår bra av beskärning i januari eller till och med i början på februari, finns det andra som kan få biverkningar av denna praxis, såsom mindre blomning eller till och med ett sjukdomstillstånd.

Nedan tipsar vi om de växter som aldrig bör beskäras mitt i vintern.

Advertisement

1. Jasmin

1. Jasmin

patiodining/Reddit

Beroende på vilken art den tillhör kan jasmin blomma på föregående års grenar och även på nya grenar, men i båda fallen är det bättre att vänta till våren med att beskära för att säkerställa frodig blomning.

Advertisement

2. Barrträd

2. Barrträd

b1-66ER_crusted/Reddit

Barrträd är vintergröna växter som inte bara erbjuder skydd åt små vilda djur och fåglar under de kyliga månaderna, utan i slutet av vintern knoppar de och knopparna skyddas av barren. Beskärning i januari kan utsätta de nya knopparna för låga temperaturer, vilket äventyrar trädets växt.

3. Forsythia

3. Forsythia

Good-Ad-9520/Reddit

Forsythia är en av de buskar som förebådar våren med sin tidiga blomning i slutet av vintern: beskärning i januari kan äventyra blomningen eller blockera den. Den idealiska tiden för beskärning av denna växt är på våren, efter att den har blommat klart, för att garantera frisättningen av nya knoppar som kommer att slå ut på sommaren och hösten.

4. Hortensia

4. Hortensia

wingoflamingo/Reddit

Det finns två skäl till varför det är nödvändigt att undvika att beskära hortensia i januari: för det första skyddar de torkade blommornas beständighet, förutom att de har ett otvivelaktigt estetiskt värde, de nya knopparna från att förfrysa. Dessutom, eftersom hortensia blommar på föregående års stjälkar, kan beskärning i januari äventyra blomningen: det är bättre att vänta till februari, mars, då de nya knopparna syns tydligt och risken för frost inte är så stor.

5. Bougainvillea

5. Bougainvillea

ChemoTherapeutic2021/Reddit

Blomningen av bougainvillea kan också äventyras om den beskärs i januari. Denna växt bör faktiskt beskäras i slutet av vintern eller tidigt på våren, när man ser de nya knopparna komma, för att identifiera och avlägsna endast de torra grenarna, och på sommaren.

Advertisement

6. Hassel

6. Hassel

Kangastan/Reddit

Träd med stenfrukter som aprikos, persika, plommon och körsbär kan skadas av beskärning i januari, vilket förutom att de utsätts för frost kan leda till en dålig skörd följande sommarsäsong.

7. Weigela

7. Weigela

MarthaMatildaOToole/Reddit

En annan växt som blommar på föregående års grenar är Weigela som bör beskäras efter blomning, men bara de nedre grenarna för att undvika att vanställa den.

Advertisement

Växter som kan beskäras i januari

Växter som kan beskäras i januari

loremipsum6969/Reddit

Sammanfattningsvis rekommenderas det därför att inte beskära växter som blommar under våren. Detta är för att undvika att äventyra blomningen eller frukten, medan vintergröna växter inte kräver omfattande beskärning och det är att föredra att inte utföra dem i januari, för att inte utsätta de nya knopparna för frost eller ta ifrån smådjuren deras vinterskydd. Men vilka växter kan man beskära under just den månaden? Alla sorters kärnfrukter mår bra av att beskäras denna månad, men även mandelträd, kvitten, olivträd och vinrankor.

Advertisement