Kan du se om ett ägg är färskt med bara en blick? Upptäck metoderna för att klara det

av Titti Carlberg

10 December 2023

Kan du se om ett ägg är färskt med bara en blick? Upptäck metoderna för att klara det
Advertisement

Ägg är en integrerad del av kosten för många människor i världen, såväl som en grundläggande ingrediens i många recept i all världens kök. Det är därför oundvikligt att du fyller på med det hemma ganska ofta och vi vet ju alla att alla sorters livsmedel är hälsosammare och riskfritt att äta ju färskare de är, och detta är ännu mer sant när det handlar om ägg.

Det finns olika sorters tillagningar av ägg för vilka det är absolut nödvändigt att råvaran är absolut färsk, annars kan vi säga farväl till de önskade resultaten. Men hur förstår man att ett ägg är färskt? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Hur man känner igen färska ägg utan att först knäcka dem

Hur man känner igen färska ägg utan att först knäcka dem

Freepik

Ett av de mest kända metoderna är glaset med vatten. Har du aldrig märkt, efter att ha kokat hårdkokta ägg,att äggvitan ibland får en form, på en punkt, som ser ut som en liten krater? Det beror på närvaron av en luftbubbla i skalet, och denna bubbla blir större ju äldre ägget är.

Just tack vare storleken av bubblan visar i glastestet om ägget är färskt eller inte.

  1. Fyll ett högt glas med rumstempererat eller kallt vatten
  2. Sänk försiktigt ner ägget, försök att inte låta det gå sönder eller spricka

Vid det här laget ska du se vilken position ägget intar i glaset:

  • Det landar på botten i horisontellt läge, det är färskt.
  • Det lutar lite diagonalt och vilar lite på ena sidan, är det inte helt färskt
  • Det flyter högt, vertikalt, är det ett gammalt ägg.

Advertisement

Hur man känner igen färska ägg efter att man knäckt dem

Hur man känner igen färska ägg efter att man knäckt dem

@azerbaijan_stockers/Freepik

Äggets färskhet blir ännu tydligare när vi knäcker det. Och tre olika situationer kan hända oss, som blir väldigt synliga om vi knäcker ägget på en tom tallrik.

  • Om äggulan är helt rund och fyllig, indikerar det äggets färskhet. Men vi måste framför allt titta på äggvitan: i ett absolut färskt ägg är den gelatinartad och fast, mycket vidhäftande vid gulan och omger den först med en tätare del och sedan med en något tjockare cirkel. Att pochera ägget blir lätt.
  • Om ägget inte är särskilt färskt blir äggulan dock lite plattare och äggvitan avgjort mer flytande, utan en markerad gräns mellan den gelatinösa cirkeln och den yttre delen. Det blir svårt att tillaga ett pocherat ägg.
  • När det handlar om ett gammalt ägg blir gulan helt platt och vitan helt flytande. Inga pocherade ägg med det här!

Förvaringstid för ägg

Vanligtvis, om ett ägg är helt färskt, kan vi förvara det utanför kylskåpet i några dagar, men om vi inte konsumerar det inom en vecka måste de ställas in i kylskåpet. Om vi ställer in dem i kylskåpet omedelbart kan vi överväga en maximal tidsintervall för att konsumera dem från 3 till 5 veckor.

Om vi köper förpackade ägg, försök föredra de som anger förpackningsdatum och inte bara utgångsdatum. Det sistnämnda är i alla fall i allmänhet att betrakta som en indikation i betydelsen "bäst före" det rapporterade datumet. Ett par dagar till om vi förvarar dem i kylskåpet, borde inte vara något problem, så länge som - uppenbarligen - väl tillagat innan det äts. I vilket fall som helst är det alltid bättre att försöka konsumera ägg så färska som möjligt, för att undvika obehagliga risker.

Känner du till några andra knep för att se om ett ägg är färskt eller inte?

Advertisement