Suckulenter för de mindre ljusa hörnen: några ovanliga sorter att upptäcka

av Titti Carlberg

10 December 2023

Suckulenter för de mindre ljusa hörnen: några ovanliga sorter att upptäcka
Advertisement

Det finns krukväxter som numera är välkända, några med ett igenkännande "utseende", andra på grund av namnet, även för de som inte har de så kallade gröna fingrarna. Och ofta handlar det om suckulenter mestadels av olika sorter. Av varje berömd växt finns det alltid andra versioner, eller snarare sorter, som är mindre välkända, men inte mindre vackra.

Vi vet till exempel att bland de växter som kräver mindre skötsel och som dessutom lever i inte särskilt väl upplysta områden i huset finns Zamioculcas och Sanseveria, men vi skulle kunna välja fler sorter av var och en av dem, vilket bara ändrar formen och färgen på dem! Vi visar några av dem nedan.

Advertisement

Zamioculcas zamiifolia "Raven"

Zamioculcas zamiifolia "Raven"

MonJungle/Etsy

Vi vet alla vid det här laget att zamioculcas är vintergröna och saftiga växter som är väldigt lättskötta. De kallas också för "dollarträd" eftersom de tros kunna locka pengar till ditt hem. Den mest kända sorten har intensivt gröna blad, men en av sorterna, som är alltmer populär är "Raven" (garderobsblomma) som är så mörkgrön att den verkar vara svart!

Advertisement

Zamioculcas zamifoliia - Zanzibar Jungle Warrior

Zamioculcas zamifoliia - Zanzibar Jungle Warrior

sunshinecoastplants.com.au

En annan variant av zamioculcas för den som letar efter lite mer speciella färger kan vara den så kallade "Jungle Warrior", som ofta också kallas "Zanzibars pärla". Det är en tvåfärgad variant, som samtidigt visar ljusa och klargröna blad i skarp kontrast till de mörkare och nästan svarta.

Zamioculcas zamiifolia "Zenzi"

Zamioculcas zamiifolia "Zenzi"

davenportgarden.com

Låt oss stanna en stund till i den stora Zamioculcas-familjen för att visa en med en mer kompakt vana, med mindre spetsiga blad, utan mer runda. Om vi vill är detta en söt variant av dess kända släkting. Hon delar samma skötselegenskaper, men har ett lite ovanligare utseende!

Sansevieria cylindrica

Sansevieria cylindrica

@arzelabotanik/Instagram

Den verkliga drottningen av de mest älskade krukväxterna - även i designvärlden - är sansevierian allmänt känd för sin plattbladiga version, ofta med gula kanter (trifasciata). I verkligheten finns det ett oändligt antal sorter, men en som är lite mindre populär, men ändå väldigt lätt att hitta, är S.cylindrica, som har fått sitt namn, som du kan se, tack vare formen på dess köttiga blad.

För henne, som för de andra växterna som nämns här, gäller samma sak för alla arter vi har hemma: de älskar ljus, i den mening att de behöver det, men kan också klara sig utan om de står på en plats dit solljuset inte når (eller indirekta strålar). Ingen kan dock leva länge i fullständig skugga.

Sansevieria "Star Canyon Granite"

Sansevieria "Star Canyon Granite"

@sansevieria.vibes/Instagram

Även känd helt enkelt som Sansevieria "Star Canyon", är den avgjort mindre känd än andra sansevieria, men som du kan se är den definitivt en skönhet med sina mörka och marmorerade blad. Den kan verkligen locka till sig mycket uppmärksamhet.

Advertisement

Pilea serpyllacea "Globosa"

Pilea serpyllacea "Globosa"

jendndndn/Reddit

Utseendet kanske inte får dig att förstå vilken som är den mest kända släktingen, men namnet är en viktig ledtråd. Vi pratar om Pilea peperomioides, den med runda och platta blad som ofta kallas "pengaväxt" (ett namn som dock stämmer in på flera olika växter). Här talar vi dock om "globosa" serpyllaceae, som har en mer krypande vana (som vild timjan!) och sfäriska blad (de är därför globosa). Även om den älskar solen kan den växa i lägre ljusförhållanden - men med försiktighet. Faktum är att om du vill att de nästan genomskinliga bladen ska få en rödare eller till och med plommonaktig färg, behöver de stå i solen.

Har du redan någon av dessa sorter?

Advertisement