Mistelns egenskaper och betydelse, en av kärlekens symboler par excellence

av Titti Carlberg

09 December 2023

Mistelns egenskaper och betydelse, en av kärlekens symboler par excellence
Advertisement

Misteln är en vintergrön semiparasitisk buske som växer på fruktträd som äppel- eller päronträd, ursprungligen från Amerika och Europa. Denna växt kan nå avsevärda höjder och kännetecknas av sina ovala och gulgröna blad, som sticker ut på de kala grenarna på trädet som är värd för dem under vintern. Dess frukter mognar exakt under perioden mellan höst och vinter och fyller grenarna med de typiska vita och orangeröda bären.

En av julhelgens obestridda protagonister med den eleganta skönheten på sina gröna grenar fulla av bär, denna växt har fått sitt namn tack vare den trögflytande vätskan som finns i dess bär och kan ses hängandes på dörrar och fönster, men också i vardagsrumstaket, butiker, kontor och mer allmänt vilken festlokal som helst.

Denna växt som alltid har varit kopplad till många traditioner och legender, representerar en av symbolerna för kärlek par excellence och följer oss under julhelgen som en symbol för lycka. Men var har dessa traditioner sitt ursprung och varför?
Nedan förklarar vi det för dig.

Advertisement

Lite historia

Lite historia

1CFIORENZUOLA/Wikimedia Commons

Förr i tiden var misteln en helig växt på grund av dess egenskap av att växa upphängd på ett träd och därför halvägs mellan himmel och jord. Greker, kelter och germaner trodde därför att det var en gudomlig växt, medan den på medeltiden användes som en skyddande amulett mot demoner, spöken, onda andar och häxor. En del av denna traditionella skyddsanvändning har överlevt intakt till våra dagar, med traditionen att hänga en mistel från balkar, tak, dörrar och fönster under julhögtiden för att bringa lycka.

Traditionen som kopplar den till kärlek härrör från den nordiska mytologin, där den spelar en nyckelroll för att bestämma Asgards kungadömes fall. Faktum är att Freya i mytologin upptäcker att hennes son Loke planerar att döda brodern Balder och för att förhindra det ber hon alla djur- och växtvarelser att skydda hennes älskade son. Hon glömmer dock misteln, som den onde Loke använder för att skapa en förgiftad pil och genomför sin plan. Freyas tårar förvandlas till bär på denna växt och enligt den mest ackrediterade versionen av myten förklarade gudinnan denna växt som en symbol för kärlek och lovade att pussa alla som stannade under den.

Advertisement

Varför pussar vi varandra under misteln?

Varför pussar vi varandra under misteln?

Nicu Buculei/Wikimedia Commons

Det finns dock många legender som är sammanflätade bakom denna tradition att kyssas under misteln, under julens högtid, Även om nordisk mytologi och medeltida seder verkligen spelade en viktig roll i födelsen av denna sed, bör man komma ihåg att varje kultur har sin historia.

De gamla romarna, till exempel, ansåg misteln som en symbol för fertilitet, de använde kyssar under denna växt som ett försonande ögonblick i bröllopsritualen, medan denna tradition i de anglosaxiska länder användes under den viktorianska eran som en förevändning för unga par att fly tidens stela regler och lära känna varandra bättre.

Slutligen, i Frankrike är det, att kyssas under misteln, en tradition kopplad till nyårsafton för att önska det nya året en bra start.

Mistelns egenskaper

Mistelns egenskaper

Deborah/Flickr

Slutligen, låt oss inte glömma att misteln är en växt med många terapeutiska egenskaper. Den har använts sedan urminnes tider för dess gynnsamma effekter på hjärt- och tarmsystemet men också för dess användbarhet vid oregelbundenheter i menstruationscykeln och som antiinflammatoriskt i fall av reumatism.

Unga grenar och bär används för beredning av infusioner, örtte och knoppextrakt.

Kände du redan till dessa egenskaper hos misteln?

Advertisement