Munvatten är inte bara för tandhygien. Här är många andra användningar

av Titti Carlberg

10 November 2023

Munvatten är inte bara för tandhygien. Här är många andra användningar
Advertisement

Det finns en sak som vi alla använder för korrekt tandhygien: munvatten. Tillsammans med tandkräm, tandborste och tandtråd är denna vätska väldigt viktig för att eliminera matrester och hålla vår mun perfekt omhändertagen och "desinficerad". På marknaden finns en massa olika sorter: mynta, blekande, milda, för känsligt tandkött. Kort sagt, alla kan välja den som är rätt för dem, kanske efter en pratstund med sin tandläkare.

Men visste du att oral användning inte är den enda som denna produkt är avsedd för? Om svaret är nej, är det dags att ta reda på hur man kan använda den på andra sätt.

Advertisement

Alternativ användning av munvatten i hushållet

Alternativ användning av munvatten i hushållet

Ser Amantio di Nicolao/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Vi använder oftast munvatten endast i badrummet för att rengöra våra tänder och mun, men det är inte alla som vet att denna desinficerande vätska även kan användas på andra områden.
Låt oss se vilka de vanligaste är och hur det faktiskt kan vara användbart.

  • Rengöring av toalettstolen. Badrummet är en av de platser där smuts och dålig lukt häckar sig snabbt. Det är framför allt viktigt att hålla toalettstolen ren och desinficerad, så att lukten från den inte sprider sig i rummet. I denna mening kan munvatten vara användbart. Häll ett glas i stolen och låt det verka i ungefär en timme för att göra den renare och väldoftande.
  • Sophinken. Även i detta fall är det en bra ide att rengöra den regelbundet så att framför allt inte matrester ger upphov till dålig lukt. Att rengöra sophinken med munvatten är ett utmärkt sätt att fräscha upp den och motverka starka lukter som avfall orsakar, även fortsättningsvis.
  • Snittblommor. Alla vet inte om detta, men tack vare dess komponenter kan munvatten användas i minimala mängder för att snittblommorna som vi har i vas håller längre. Genom att tillsätta ett mått munvatten i blomvattnet kommer det att hjälpa blommorna att inte vissna för snabbt, eftersom det eliminerar bakterierna som finns i vattnet.
  • Rengöring av badrums- och köksplattor. I båda miljöerna är det lämpligt, om du inte har en annan produkt tillgänglig eller om du vill prova ett alternativ, att späda lite munvatten i vatten och tvätta plattorna med denna blandning. Dålig lukt, bakterier och mögel kommer att elimineras.
  • Fönstertvätt. Fläckar på fönster är din mardröm. Munvatten kan hjälpa och ersätta de klassiska produkterna. Du kommer att se hur blanka dessa ytor blir.

Advertisement

Personlig vård och munvatten

Personlig vård och munvatten

Creativo

Vi har sett hur många sätt munvatten kan användas på i hushållsrengöringen, men den här produkten är också väldigt användbar för personlig vård.

  • Desinfektionsmedel för sår och insektsbett. Eftersom det är ett antibakteriellt medel, är det därför vi använder det för munvård, men munvatten är också användbart för att desinficera skärsår och småsår. Det är dessutom väldigt användbart för att bekämpa eventuella infektioner relaterade till piercing och för att dämpa klåda från insektsbett.
  • Fotbad. Att kombinera munvatten med varmt vatten i en balja hjälper dig att slappna av med ett skonsamt fotbad för att lindra trötta fötter.
  • Handrengöring. Om du inte har tvål tillgänglig, eller om du känner att du inte blir av med dålig lukt från händerna, eller bara för att desinficera dem, kan du använda den här produkten.
  • Desinficera tandborsten. Uppenbarligen, kvar i dess ursprungliga användning, munvatten är indikerat för att desinficera tandborsten. Naturligtvis bör detta utföras med jämna mellanrum och även baserat på användning, men för att hålla den ren är det lämpligt att rengöra den då och då med denna produkt, för att eliminera bakterier som kan finnas i den.

En produkt med många aspekter

En produkt med många aspekter

Colin Knowles/Flickr

En produkt som därför inte är avsedd bara för tandrengöring, utan har många andra användningsområden, som du just sett, att använda och dra nytta av alla dess egenskaper.

Kände du redan till någon av dem eller?

Advertisement