Aska från trä: en värdefull resurs som inte ska slängas utan återanvändas i hushållssysslor

av Titti Carlberg

06 December 2023

Aska från trä: en värdefull resurs som inte ska slängas utan återanvändas i hushållssysslor
Advertisement

Om du ofta tänder en brasa eller vedkaminen i ditt hem, särskilt på vintern, har du säkert haft mycket aska kvar i slutet av förbränningen, som du dock slängt, men den kan vara en användbar resurs i många hushållssysslor och även i skötseln av dina växter.

Vi hänvisar dock till det som produceras av enbart vedförbränning, och inte - av till exempel pellets eller andra brännbara material som används i olika fall. Låt oss se hur det kan återanvändas i ditt hem.

Advertisement

Använd aska från ved i hushållssysslorna

Använd aska från ved i hushållssysslorna

Creativo

Det finns olika sätt på vilka aska från ved kan komma till användning i hushållssysslorna.

  • Absorbera dålig lukt. Lite som kol eller bikarbonat fungerar även en liten skål med aska för att absorbera dålig lukt på stängda ställen, som möbler och till och med kylskåpet!
  • Putsa silver och metaller: ta lite aska, blanda ut det med vatten för att skapa en lätt slipande kräm och applicera den på metallföremål, på samma sätt som man gör med de specifika krämerna som finns på marknaden, med en luddfri trasa.
  • Förbereda lut, med vilken du sedan gör tvål: för att göra det måste du sjuda en stor mängd fin aska i vatten, ta sedan bort från värmen och vänta i minst 12 timmar. Det är tiden som krävs för att kyla ner allt, men också för att separera den fasta delen från den flytande. Det är just den vätskan på ytan som du ska filtrera från eventuella föroreningar, som kommer att utgöra din lut!

Advertisement

Använd aska i trädgården

Använd aska i trädgården

Creativo

Aska kan användas på olika sätt utanför huset.

  • Om du har snö eller lite is på uppfartsvägen kan du slänga ut askan där för att få det att smälta. Det kommer att fungera ungefär som salt, med skillnaden att detta är gratis med tanke på att vi alltid har en liten eld tänd under vintern!
  • Och om du har tänt en brasa, kanske för att grilla eller till och med i den öppna spisen, och vill få den att slockna snabbt, är aska utmärkt för att bokstavligen kväva elden (som med jord eller sand).
  • Det fungerar avskräckande för sniglar: det fina grå pulvret är i själva verket ett naturligt uttorkande medel för djur med en stor mängd vätska i kroppen, som sniglar. Askan fungerar som en barriär.

 

Använd aska i skötseln av växter

Använd aska i skötseln av växter

Pixnio

Det sägs ofta att aska minskar jordens surhetsgrad, och därför fungerar som ett naturligt jordförbättringsmedel. Det stämmer faktiskt, särskilt om du lägger det på komposthögen, och inte bara utspritt på marken eller gräver ner det direkt i jorden.
Om du använder det i komposten kan du göra det året runt, men endast en liten mängd, vilken inte ska synas i blandningen av de olika ämnena.
Om du däremot vill gräva ner det direkt i jorden är den lämpligaste perioden i slutet av vintern (och det rekommenderade måttet är 60 gram per kvadratmeter).

Det säger sig självt dock att det är en operation som endast ska göras hos växter som föredrar alkaliska jordar, och inte de så kallade acidofila (rhododendron, azaleor eller hortensia, för att nämna några av de mest populära) eller fruktträd.

Aska från trä kan vara en bra källa till kalium, men bara när den produceras genom förbränning av unga och tunna grenar.

Spara askan nästa gång du tömmer eldstaden eller kaminen, den kan bli väldigt användbar!

Advertisement