10 vanliga växter som verkar ofarliga men som faktiskt är väldigt giftiga

av Titti Carlberg

11 November 2023

10 vanliga växter som verkar ofarliga men som faktiskt är väldigt giftiga
Advertisement

Vissa spontana och odlade växter vet väl hur de ska försvara sig, som vinner över oss med sin dekorativa förmåga men är lika vackra att se på som de är farliga att röra vid. De kan se ofarliga ut, dessa väldigt vanliga växter döljer dock kraftfulla gifter, som i många fall har bidragit till deras avgjort representativa och för några ganska pittoreska namn.

Vi känner alla till nässlans gift, som vi alla säkert har stött på när vi gått över ängar och som har orsakat oss en irriterande klåda, men kanske inta alla är medvetna om förekomsten av väldigt skadliga ämnen i många andra växtarter, som de bevarar i hela sin struktur eller bara i vissa delar, och använder giftet som ett försvarsredskap mot eventuella rovdjur.

"Endast dosen gör giftet" hävdade Paracelsus, en av renässansens mest representativa figurer, känd som den första systematiska botanikern, och faktum är att många av dessa växter kan orsaka oss problem av olika grad om de vidrörs eller intas, även om de har varit välkända inom medicin sedan urminnes tider för sina läkande egenskaper i oändliga doser.

Låt oss tillsammans upptäcka 10 vanliga växter med ett ofarligt utseende som döljer kraftfulla gifter

Advertisement

1. Aconitum napellus

1. Aconitum napellus

Rüdiger/Wikimedia Commons

Känd sedan urminnes tider som ett av de mest kraftfulla gifterna i naturen och därför allmänt använt för kriminella ändamål, är stormhatt en mycket vanlig spontanväxande växt med ett underbart dekorativt utseende, kännetecknad av sina stora blomställningar som består av lila blommor med en form som påminner om små hjälmar. Dess gift beror på närvaron av alkaloider, varav den viktigaste är akonitin som skapar illamående hos barn även efter en lätt kontakt med blomman.

Stormhatt kan lätt förväxlas med Cicutaria fetida, Molopospermum peloponnesacum, en spontanväxande ört som i Katalonien är känd som en gastronomisk delikatess, medan den i Kina används som botemedel inom traditionell medicin.

Advertisement

2. Atropa belladonna

2. Atropa belladonna

Agnieszka Kwiecień, Nova/Wikimedia Commons

Denna växt har fått sitt namn av släktet Atropa, av parca Atropos, som klippte livets tråd, och det specifika namnet belladonna för seden hos kvinnor i det förflutna att använda ett extrakt av denna växt som skönhetsmedel för att få större ögon och verka mer attraktiva: alkaloiden som är ansvarig för giftigheten och denna användning är atropin, som fortfarande används inom oftamologi för att vidga pupillerna.

Denna växt finns i skogsmarker, platta och kuperade slätter och är känd för att vara en av de tre häxornas örter och förgiftning beror främst på intag av bären.

3. Datura Stramonium

3. Datura Stramonium

Chbaraka/Wikimedia Commons

Den andra av häxörterna, Spikklubba, även kallad Devil's Weed, dess giftighet beror på de alkaloider som främst finns i fröna, som vid intag kan orsaka allvarliga reaktioner Stramonium är en väldigt vanlig spontanväxande ört, speciellt utbredd vid vägkanter eller nära ruiner.

4. Bolmört

4. Bolmört

Syrio/Wikimedia Commons

Tredje och sista häxörten, bolmört är en spontaväxande växt som är utbredd i speciellt platta områden längs vägkanter. Den är välkänd sedan urminnes tider; dess gift är alkaloiderna, som framför allt finns i rötterna, som lätt kan förväxlas med palsternackas och fröna förväxlas lätt med vallmoens.

I Tyskland var stora odlingar av bolmört utbredda vid bryggerier, eftersom det användes för att förstärka effekterna hos öl, medan det i resten av Europa var känt som en magisk växt sedan medeltiden. 
Inom medicin är denna växt känd som det mest antika bedövningsmedlet och på apotek fram till de senaste århundradena kunde man köpa dess olja, som användes till att gnuggas in för smärtstillande ändamål.

5. Större hemlock

5. Större hemlock

Sylvain Pyri/Wikimedia Commons

Känd för alla som Sokratesörten för att ha använts av den berömda filosofen när han utförde straff, dess kraftfulla gift har därför varit välkänt sedan urminnes tider. En spontanväxande ört som är mycket utbredd på oodlade platser, på åkrar och nära ruiner. Hemlock kan lätt förväxlas med persilja, men stjälken har röda strimmor och när den gnuggas avger den den karakteristiska lukten av mus, på grund av närvaron av acetamid.

Dess gift är emellertid sammansatt av alkaloider, vilkas sammansättning varierar under de olika årstiderna, och intas lättare indirekt, genom konsumtion av fågelkött, särskilt vaktlar som har förtärt dess frön.

Advertisement

6. Idegran

6. Idegran

MAKY.OREL/Wikimedia Commons

Idegranen är den giftiga växten par excellence, så mycket att dess namn kommer från det grekiska toxon, ett ord som representerar roten till termen toxikologi. Idegranen är en väldigt vanlig långsamväxande vintergrön buske eller träd, som odlas i stor utsträckning för prydnadsändamål. Dess flexibla trä har använts i årtusenden för framställning av pilbågar medan en av alkaloiderna som representerar dess gift har använts på senare tid för att behandla brösttumörer.

Hela växten är giftig både för människor och husdjur, med undantag för aril, den röda och köttiga delen som omger fröna och representerar dess främsta prydnadsegenskap.

7. Höstkrokus

7. Höstkrokus

Hedwig Storch/Wikimedia Commons

Liten örtartad växt välkänd från urminnes tider för sin onormala och vackra höstblomning. Det är en spontanväxande växt i bergsområden som lätt kan kännas igen för sina stora lila blommor, sitt gift och en alkaloid som finns främst i lökar och frön, och orsakar potentiellt mycket allvarliga reaktioner endast vid förtäring.

Den kan lätt förväxlas med saffran på grund av den stora likheten mellan deras blommor; det är möjligt att särskilja de två arterna genom antalet ståndare. 6 hos krokusen och 3 hos saffran. Bladen kan lätt förväxlas med björnvitlök.

Advertisement

Buxus sempervirens

Buxus sempervirens

Burkhard Mücke/Wikimedia Commons

Den vanliga buxbomen är en vintergrön buske med stor anpassningsförmåga, kännetecknas av mycket långsam tillväxt och lång livslängd. Dess trä flyter inte på vatten på grund av dess kompakthet och, förutom att den spontanväxer i många områden, utnyttjas den flitigt inom trädgårdskonst på grund av dess stora motstånd mot klippning

Hela växten innehåller giftiga alkaloider, men i terapeutiska doser  användes den bland de första av den välkända benedikternunna Saint Hildegard av Bingen, som använde den mot smittkoppor.

9. Oleander

9. Oleander

Prahlad balaji/Wikimedia Commons

En väldigt utbredd växt på grund av dess mycket höga prydnadskapacitet, oleandern är en vintergrön buske med karakteristiska, färgglada och doftande blommor. Hela växten är väldigt giftig, även genom enkel kontakt, med vätskan eller vattnet den har stått i. Även röken är skadlig och det sägs att några napoleonska soldater förgiftades av det efter att ha använt veden för att grilla kött.

De aktiva ingrediensera i oleander är glykosider som i terapeutiska doser verkar på hjärtat som Digitalis.

Advertisement

10. Laburnum

10. Laburnum

Katrin Schneider/Wikimedia Commons

En buske som når avsevärda höjder och är väldigt utbredd i fuktiga tempererade miljöer och särskilt på kalkrik jord, laburnum är en helt giftig växt, särskilt dess frön, som innehåller alkaloider. Dess smak är väldigt bitter, varför förgiftning är sällsynt, men blommorna kan lätt förväxlas med de av Robinia, falsk akacia, från vilken den skiljer sig med sin gula färg. Frukterna liknar bönskidor.

Kände du redan till dessa giftiga växter?

Advertisement