Är du säker på att du värmer upp ditt hem på rätt sätt? Dessa är de 8 vanligaste misstagen

av Titti Carlberg

12 November 2023

Är du säker på att du värmer upp ditt hem på rätt sätt? Dessa är de 8 vanligaste misstagen
Advertisement

På vintern leder allt lägre temperaturer till en progressiv nedkylning av våra hem och det därav följande behovet av att tända kaminer, eldstäder och värmeelement. Ett varmt och välkomnande hem är i själva verket en nödvändighet för att vi ska må bra och av denna anledning är vi ofta bara intresserade av att bibehålla den önskade temperaturen, utan att tänka på vilken påverkan uppvärmning kan ha på miljön, eller framför allt på vår plånbok.

Faktum är att vi varje år gör några väldigt vanliga misstag när vi värmer upp våra hem, vilket avsevärt höjer summan på våra räkningar. Att känna till dem är därför en utmärkt strategi för avsevärda besparingar samt för att skydda miljön från riskerna av föroreningar.

För att förbereda dig ordentligt inför vintersäsongen påminner vi dig om de 8 vanligaste misstagen vid uppvärmning av ditt hem och hur du kan undvika dem för att spendera lägre summor.

Advertisement

1. Felaktig termostatinställning

1. Felaktig termostatinställning

Creativo

Den första intinkten när vi känner att huset börjar bli kallt är att höja temperaturen på termostaten, vi ställer in den på en högre nivå. Detta är det första stora misstaget vi gör när vi värmer upp bostaden, och det är dessutom det vanligaste. Faktum är att om värmesystemet ställs in på en högre temperatur bör det fungera i en snabbare takt, med potentiell skada och inga fördelar.

Hastigheten som ditt hem kommer att värmas upp med kommer alltid att vara densamma, så ställ in termostaten på en rimlig temperatur, 19 eller 20 grader kommer vara mer än tillräckligt för termisk komfort.

Advertisement

2. Fel i tändningsjusteringen

2. Fel i tändningsjusteringen

cauliflowerwotflower/Reddit

Att ha värmen på hela tiden, även när vi inte är hemma, är lika kontraproduktivt som att stänga av den helt. För att systemet ska fungera och alltid ha en konstant temperatur utan överdriven förbrukning är det viktigt att lära sig hur man korrekt reglerar dess tändning.

Investera i justerbara, programmeringsbara eller smarta termostater, för att ställa in ett tidsschema när värmen ska slås på eller av beroende på din närvaro hemma: faktum är att om du sänker temperaturen med några grader på natten, när du är ute på fritiden eller på jobbet, blir det lättare att få upp temperaturen till en optimal nivå när det behövs och samtidigt slipper du onödig värmespridning.

3. Att täcka elementet

3. Att täcka elementet

Wrong_Statistician54/Reddit

Vi vet, värmeelement är inte direkt några snygga inredningstillbehör. Att täcka dem med möbler, gardiner eller speciella överdrag är dock ingen bra idé. På så sätt kommer värmecirkulationen att hindras och dina element måste arbeta hårdare för tillräcklig uppvärmning.

4. Att inte täta dörrar och fönster

4. Att inte täta dörrar och fönster

LetMeSleep21/Reddit

Man bör ägna stor uppmärksamhet åt tätning av dörrar och fönster när vintern är i antågande. När fönster och dörrar inte är helt täta kan de skapa irriterande och kalla drag som oundvikligen kyler ner rummen. Lätta belastningen på ditt värmesystem genom att eliminera eventuella sprickor. Vid behov, investera i lämpliga värmeisoleringskit som är lätta att finna i de flesta varhus.

Lita på rumsvärmare

Lita på rumsvärmare

aserenegirl/Reddit

När värmesystemet inte fungerar som det ska tenderar vi att skaffa eldrivna rumsvärmare eller bioetanoleldstäder. Nackdelen med dessa apparater är dock att de bara värmer den omedelbara närheten eller små rum, utan att definitivt lösa problemet.

Advertisement

6. Använd eldstäder eller kaminer

6. Använd eldstäder eller kaminer

deuce_enducing/Reddit

Samma sak som föregående punkt gäller även eldstäder och ved- eller pelletskaminer. Även om de kan vara som ett trevligt sällskap och mycket effektiva vid uppvärmning, om dessa enheter inte är kanaliserade kommer de bara värma upp rummet de är placerade i, vilket gör att alla andra rum fortfarande är kalla. Ineffektiva eldstäder och kaminer riskerar också att öka eller påskynda nedkylningen av ditt hem när de slocknar.

7. Använda badrumsfläkten för länge

7. Använda badrumsfläkten för länge

zannnn/Reddit

Badrumsfläktar är oerhört nödvändiga för att få bort överdriven fukt och dålig lukt, hålla luften ren och fräsch. Men om du låter den vara på för länge kan du få en irriterande bieffekt med en alltför kall och torr luft i huset.

Advertisement

8. Att glömma utföra underhåll

Slutligen rekommenderar vi att du upprätthåller en rigorös underhållskalender för att ha ditt system fullt effektivt. Ett gammalt eller misskött system kommer oundvikligen konsumera mer med sämre resultat.

Gör du också dessa 8 uppvärmningsmisstag?

Advertisement