Hydromassagebadkar: den korrekta rengöringen av munstycken för hygienisk avkoppling

av Titti Carlberg

17 Mars 2024

Hydromassagebadkar: den korrekta rengöringen av munstycken för hygienisk avkoppling
Advertisement

Hydromassagebadkarets uppfinning i slutet av 60-talet skedde nästan av en slump som vi måste tacka italiensk-amerikanen Roy Jacuzzi för, som insåg den höga kommersiella kraften i sin far Candidos idé. Mannen, som arbetade med flygplanskomponenter, skapade den första typen av ett badkar utrustat med en pumpmekanism som skapade masserande bubblor som skulle lindra smärtan hos ett av hans barn som led av reumatoid artrit.

Ansett som en lyx i årtionden för de välbärgade klasserna, är bubbelbadkaret idag en tillgång inom räckhåll för alla, utrustad med alltmer banbrytande teknologier som gör att flödet av vatten och luft kan regleras och tillför alla nödvändiga bekvämligheter. Medan vi ägnar oss åt en välförtjänt stund av avkoppling i vårt kar, kan vi dock lätt tvivla på renheten i detta användbara verktyg, särskilt när det gäller vatten- och luftstrålarna som garanterar massage under användningen.

Hur rengör man dessa strålar för att säkerställa att det inte finns utrymme för en bakterietillväxt? Låt oss se nedan.

Advertisement

Korrekt rengöring av munstycken

Korrekt rengöring av munstycken

pmbarefield/Reddit

Rengöring av munstyckena för strålarna bör utföras direkt efter varje användning, medan frekvensen av mer djupgående rengöring beror på hur ofta man använder karet, vilket kan räcka med 2 gånger om året, utöver det dagliga rutinunderhållet, kan vara tillräckligt. Tillvägagångssättet är alltid detsamma, det enda som kan ändras är produkterna vi amnvänder.

För det första ska du fylla karet upp till 5 cm ovanför munstyckena, stäng luftventilen dock så att bara vatten passerar genom dem. Tillsätt ett valfritt tvättmedel och rengör efter följande punkter:

 • om du använder karet varje dag, skölj med vatten före varje användning;
 • en gång i veckan (vid varje användning om du använder det sällan) tillsätt ett lågskummande ytaktivt medel som till exempelt pulveriserat maskindiskmedel upplöst i vatten (50 ml);
 • för grovrengöring, som bör utföras 2 gånger per år, 100 ml blekmedel, om tillverkaren avråder användning av detta medel eller om du föredrar en mer naturlig går det bra med 250 ml vitvinsvinäger.

Slå på vattenstrålarna på maximal effekt och låt verka i 10-15 minuter. Töm badkaret och upprepa operationen med kallt vatten (detta är fallet med daglig rengöring). Stäng av, töm karet och tvätta det noga.

Advertisement

Korrekt rengöring av munstyckena

Korrekt rengöring av munstyckena

gummer31seattle/Flickr

Rengöring av munstyckena skiljer sig något från föregående och bör utföras 2 till 3 gånger per år:

 • fyll karet med varmt vatten, cirka 15 cm ovanför injektorerna;
 • tillsätt 10 ml diskmedel och 100 ml blekmedel eller 250 ml vitvinsvinäger;
 • slå på och aktiver fläkten i 2 minuter;
 • låt den sedan vila i 2 timmar, sätt på fläkten igen i ytterligare 5 minuter; 
 • töm karet och tvätta det noga.

Hur man håller munstyckena rena en längre tid

Hur man håller munstyckena rena en längre tid

takenorinvalid/Reddit

Men finns det något sätt att förhindra att munstyckena i vårt bubbelbadkar blir på nytt smutsiga efter en kort tid? Det finns tre åtgärder att vidta:

 • var inte lat: rengöring med kallt vatten efter varje användning är viktigt, speciellt om du använder badkaret varje dag;
 • rengör filtret en gång i månaden;
 • undvik användning av oljor och badskum men också överdrivet skummande duschtvålsprodukter, vilka lätt kan lämna obehagliga rester i rören som uppmuntrar spridningen av mögel och bakterier.

Nu är du redo att njuta av ditt hydromassagekar i total avkoppling!

Advertisement