Visste du att kokvattnet för pasta och grönsaker kan vara användbart för dina växter? Upptäck på vilket sätt

av Titti Carlberg

11 November 2023

Visste du att kokvattnet för pasta och grönsaker kan vara användbart för dina växter? Upptäck på vilket sätt
Advertisement

Nästa gång du kokar pasta eller grönsaker, häll inte bort vattnet som blir kvar i kastrullen eller ångkokaren: faktum är att det kan återanvändas med stor nytta för dina växter. Detta är ett verkligt billigt och miljövänligt alternativ, eftersom det tillåter dig att inte slösa bort en så värdefull resurs som vatten, särskilt i perioder av torka. Men även när nederbörden är riklig bör kokvattnet, under vissa förutsättningar, fortfarande utnyttjas, eftersom det innehåller ämnen som frigörs av tillagad mat som är viktiga för våra växters hälsa.

Kort sagt, vi kan använda det som ett billigt kosttillskott för våra växter. Men kan vi verkligen använda det när som helst och hur som helst? Låt oss se lite användbar information nedan.

Advertisement

Varför är kokvatten bra för växterna?

Varför är kokvatten bra för växterna?

Klaus Nielsen/Pexels

Varför föredrar de pasta och grönsaksvattnet framför det färska vattnet som kommer genom rör och bevattningssystem? Tja, anledningarna är olika.

För det första är det ett viktigt sätt att undvika slöseri med resurser: vattennödsituationen är en global realitet, även där den ännu inte är påtaglig i vardagslivet.

Men anledningen som intresserar oss mest, låt oss inse det, är den näring det kan ge våra växter. När vi kokar pasta släpper den ut stärkelse och andra ämnen i kokvattnet (samma som dessutom är utmärkt för att göra såser tjockare och tusen andra saker i köket!): även när vi kokar ägg, olika grönsaker - inklusiva potatis - är kokvattnet berikat med en rad mikronäringsämnen som är grundläggande för växternas hälsa, såsom fosfor, kväve och kalcium.

Således, utan att spendera ett öre, har du ett naturligt gödningsmedel, som hjälper dina växter att växa mer stabilt. Tack vare tillförseln av detta vatten behåller jorden mer näring, så fördelen för dig är att du kan dra ner på tillförseln av näring, och jorden kommer dessutom behålla fuktigheten längre, vilket effektivt minskar behovet av bevattning.

Advertisement

När och hur kan kokvattnet användas som växtnäring?

När och hur kan kokvattnet användas som växtnäring?

Pxhere (CC0 Public Domain)

Det finns två gyllene regler att komma ihåg när man vill använda kokvattnet till växterna:

  • Det får inte vara för salt
  • Det måste svalna helt

Så vattnet av ångade grönsaker är idealiskt: vi tillsätter vanligtvis inget salt i det, särskilt inte när vi använder ångkokaren. Det måste bara hällas över i en behållare i väntan på att det svalnar.

När det gäller pasta eller kokta grönsaker, om du planerar att återanvända vattnet till växterna bör du tillsätta väldigt lite salt jämfört med mängden vatten. Om vattnet däremot är väldigt salt, är det bättre att inte vattna växterna med det, eller åtminstone späda ut det rejält med kranvatten - vilket dock minskar tillförseln av näringsämnen, vilket innebär att fördelarna minskar (dock inte alla).

Vattnet kan hällas i vattenkannan i väntan på att det svalnar, och sedan hällas direkt på jorden, men helst inte på rötterna.

Det bästa är att inte göra det varje dag, en gång i veckan räcker, max två, speciellt om det varvas med regelbunden bevattning. När det gäller suckulenta växter, som inte har så stort behov av vatten är det bättre att alltid späda ut det och alternera med större intervaller jämfört med de som kräver vatten ofta.

Är du redo att förvandla ditt kokvatten till en skatt?

Advertisement