Effektiva metoder för att skydda växterna i trädgården och på terrassen från vinterkylan

av Titti Carlberg

10 November 2023

Effektiva metoder för att skydda växterna i trädgården och på terrassen från vinterkylan
Advertisement

Vintern är en ganska svår årstid, inte bara för oss människor, utan även för djuren och växterna runt omkring oss. Vissa arter är dock väldigt motståndskraftiga mot kyla men det finns växter som inte tål låga temperaturer och därför måste skyddas på rätt sätt under den kalla årstiden, om vi inte vill riskera att förlora dem innan värmen kommer tillbaka på våren.

Det finns olika metoder som kan användas för att skydda växterna från vinterkylan och valet beror framför allt på specifik  känslighet: vissa växter behöver fullständigt skydd, medan andra bara behöver skydd över rötterna med täckning av jorden

I trädgården eller på terrassen är det viktigt att skydda växterna från kylan utan att överdriva det, för att undvika stagnation av luftfuktigheten, noggrant utvärdera behoven hos varje enskild art. Nedan illustrerar vi olika metoder för att skydda dina växter, beroende på den specifika känsligheten.

Advertisement

1. Skyddsduk för känsliga växter

1. Skyddsduk för känsliga växter

Reddit

De mer känsliga växterna behöver ett fullständigt skydd mot låga temperaturer och för detta ändamål kan du använda skyddsdukar av fibermaterial (TNT), som skyddar växterna från kyla, blåst, frost och hagel, samtidigt som luft och ljus kan filtreras. Att tillämpa det är väldigt lätt men vi måste vara noga med att utföra denna operation på rätt sätt för att växterna ska kunna behålla ett tillstånd av välbefinnande under hela vintern.

Växter på marken:

  • Växter på marken måste beskäras och rengöras innan de täcks, vilket också eliminerar eventuellt ogräs;
  • täck marken med ett lager kompost för att förhindra att den kyls ner för mycket;
  • applicera duken på plantan, placera den över bladverket och knyt ihop den runt stammen vid basen; var noga med att inte dra åt för mycket för att inte deformera busken.

Krukväxter:

  • speciellt om krukan är gjord av terrakotta, vilket inte är en bra värmeisolator, kommer det också att vara nödvändigt att täcka den med en TNT-säck eller jute, genom att trä den över växten och knyta den upptill med ett snöre;
  • täck växten med duken på samma sätt som dem på marken, fäst den vid basen av stjälken och var noga med att inte dra åt för mycket;
  • om du föredrar kan du välja TNT- eller jutepåsar som skyddar både krukan och plantan, och binda ändarna av påsen runt stjälken.

Denna typ av skydd är nödvändigt för suckulenter och aromatiska växter som inte kan flyttas in i huset. Naturligtvis även fruktväxter.

Advertisement

2. Ett växthus för krukväxter

2. Ett växthus för krukväxter

AccomplishedAD2888/Reddit

Krukväxter kan stå inomhus eller på annan stängd plats, om du har möjlighet, utrusta ett hörn i din trädgård eller terrass med ett växthus. Det finns olika storlekar att välja mellan, från små bänkväxthus till riktiga skjul, som finns på marknaden i praktiska lättmonterade kit. Alternativt kan du bygga ett DIY-växthus med olika sorters material för att skapa den bärande strukturen, som träplankor eller pallar, galvaniserade stålbågar eller fleiblia plaströr. För täckningen, välj en genomskinlig plastskiva, de bästa är de i etylenvinylacetat.

Växthuset kommer att skapa ett idealiskt mikroklimat för dina växter tack vare solens värmande strålar och fuktigheten.

3. Kompost för att skydda rötterna från kylan

3. Kompost för att skydda rötterna från kylan

DrMantisTobogan_MD/Reddit

Kompost är fördelning av ett lager organiskt eller oorganiskt material över jorde. Detta utförs både på växter som är täckta av en duk och på mer motståndskraftiga växter för att skydda rötterna från kylan: faktum är att denna praxis förhindrar att jorden kyls ner för mycket, vilket garanterar ett tillstånd av välbefinnande för våra växter även när temperaturen sjunker under 0 grader.

Komposten kan appliceras i ett lager på 8-10 cm efter att du har rensat marken på ogräs och skräp. Lämna några centimeter utan täckning nära stjälken. Det finns olika material som du kan välja mellan för komposten:

  • torv och sand bildar en kompost som kan blandas med resten av jorden på våren; den behöver komprimeras efter applicering, även fukta den lite för att säkerställa dess effektivitet;
  • vegetabiliska paneler: kompost gjord på vegetabiliska paneler av jute, kokosnöt, hampa eller andra vegetabiliska fibrer som kenaffiber eller hibiskusfiber som använts som textilmaterial i årtusenden har nyligen blivit utbrett. Du hittar det på marknaden i runda eller rektangulära paneler som är lätta att skära och applicera i krukor och på marken;
  • organiskt material: en mer klassisk metod är kompost med mer eller mindre snabbt sönderfallande organiskt material; i detta fall kan komposten göras DIY med halm, torra löv och bark. Genom att sönderdelas kommer detta lager att utgöra ett gödningsmedel under efterföljande säsoner.

Är dina växter redo för vintern?

Advertisement