Färska och frodiga aromatiska örter under lång tid: råden du bör följa

av Hilda Maria Morgan

26 Oktober 2023

Färska och frodiga aromatiska örter under lång tid: råden du bör följa
Advertisement

Basilika, mynta, persilja och alla andra aromatiska örter: de är bland de mest populära växterna att ha hemma, på balkongen eller i trädgården. De är vackra, de smaksätter tusen rätter och drycker, de älskas av pollinerande insekter. Så förutom att glädja oss i köket dekorerar de dessutom och avger väldigt goda dofter: det är svårt att motstå önskan att ha några krukor med örter hemma.

Men om vi råkar se dem bli dåliga tidigt, eller om vi har problem med att få dem att växa frodiga och i slutändan blir de ettåriga eller till och med säsongsväxter... Kanske vi gör några misstag. Med lite försiktighet går det faktiskt att få många av de vanligaste aromatiska växterna att hålla länge. Vi ger dig några råd att tänka på.

Advertisement

Friska örter året runt

Friska örter året runt

pickpik.com

Det första du bör vara uppmärksam på handlar om inköpstillfället: välj välmående, starka växter utan skadade eller försämrade delar.

När du kommer hem, hitta omedelbart den perfekta platsen: tänk inte bara på var du vill se dem, eller var de är mest praktiska för användningen till matlagning. Du måste hitta den plats i huset där de får rätt mängd ljus och där de helst inte utsätts alltför mycket för kyla eller drag. Vissa växter är faktiskt mer känsliga än andra. Så ta reda på deras odlingsbehov och besluta därefter.

Advertisement

Skötsel av aromatiska örter: krukan, bevattningen, jorden

Skötsel av aromatiska örter: krukan, bevattningen, jorden

pickpik.com

Lite som att vi inte trivs med våra fötter i antingen för små eller för stora skor, så måste också växternas rötter placeras i krukor där de kan hitta rätt utrymme. Så inspektera omedelbart krukan du köpt: om du ser att det sticker ut några rötter ur de små hålen i botten är det dags att plantera om. Du bör alltid välja en kruka som är två eller tre storlekar större, men i allmänhet inte större än så.

Faktum är att det är nödvändigt att lämna utrymme för att rötterna ska kunna växa bra, men det är också viktigt att inte använda jättekrukor direkt, för då skulle det bli svårare att klara bevattningen.

Och på tal om detta måste vi komma ihåg att många vanligare aromatiska växter inte gillar för mycket vatten: det betyder inte att de ska glömmas bort i dagar, men inte heller att jorden bör vara fuktig under lång tid. Undvik därför stagnation i krukfaten och vattna endast när jorden är torr – känn efter med ett finger.

Tänk då på att jorden måste vara lös och dränerande, för att förhindra att vattenstagnation bildas och att rötterna då får problem.

Hur man plockar aromatiska örter för att inte förstöra dem

Hur man plockar aromatiska örter för att inte förstöra dem

pickpik.com

Eftersom det primära skälet till att vi odlar dessa växter är att ta delar av dem som vi kommer att använda för att smaksätta våra maträtter, är det oundvikligt att vi ganska ofta kommer att plocka bort bitar från dem. Men hur ska det göras?

Den första regeln är att inte använda händerna, utan alltid klippa med mycket vass sax. Idealet är att varje snitt görs med väl steriliserade blad (använd alkohol eller en tändsticka), för att undvika överföring av sjukdomar.

Och när det gäller hur och när man ska skära: skär bara bort ändarna av stjälkarna, om de är träiga i basen (det kan hända till exempel med rosmarin), undvik att skära rakt genom träet. Välj sedan alltid olika grenar: tanken är att du alltid ska ha ett välfördelat och kompakt bladverk, så var inte lat och klipp bara på ena sidan. Detta har inte endast en estetisk fördel utan driver växten att producera nya grenar underifrån och blir därmed mer kompakt och robust.

När det gäller växter som blommar, om du inte är intresserad av att njuta av blomningen, klipp bort knopparna så att plantan återigen producerar ny växtlighet underifrån och inte slösar energi på blommorna.

Glöm inte att ta bort torra blad eller stjälkar så ska du se att plantorna alltid kommer att hållas i god form.

Genom att följa dessa tips kommer dina örter att vara frodiga under lång tid: för att beundras och avnjutas!

Advertisement