Utomhuskök: modeller för att uppleva en drömsommar i trädgården

av Titti Carlberg

04 Juli 2024

Advertisement

Under sommaren kan man tillbringa mer tid utomhus, så om man har en stor balkong, terrass eller trädgård att ta sin tillflykt till, blir den alla våra dagars plats. Vi skulle till och med kunna laga maten utomhus om vi inrättade en liten yta utrustad med allt vi behöver: beroende på utrymme och behov kan vi ha en spis, en diskho, en grill och en utomhusugn.

Det finns prefabricerade modeller till överkomliga priser, men också lite lyxigare som kan måttbeställas och det råder heller ingen brist på DIY för de som gillar det. Låt oss titta på några inspirerande idéer.

Det infällbara utomhusköket

WoodenDreamHousecom/Etsy

Alla känner till hopfällbara sängar, de som förvinner in i väggen. Detsamma gäller för utomhus, vi skulle kunna överväga ett hopfällbart kök, där taket är rörligt: man sänker ner det när man vill stänga för att skydda pentryt från väderomslag. En väldigt bekväm automatisering för en kompakt och platsbesparande lösning.

Advertisement

Som ett inomhuskök, fast utomhus

IKEA

Även IKEA erbjuder utomhuskök, som till exempel modellen BÅTSKÄR. De liknar inomhusmöbler, men är designade för utomhusbruk, redo för att grilla med vänner och familj i trädgården!

Mobila utekök

Exteta via archiproducts.com

Föreställ dig att kunna ta med dig köket: en originell idé som förverkligas med hjul. Här ser du en stilfull design (detta är Roller, av Exteta), gjord av mahogny och är ett projekt av Massimo Castagna. Ett kompakt, lätt och mobilt kök, som enkelt kan flyttas undan när det behövs, för att förvara det och rulla ut det när det ska användas.

loberon.it

En lite mer rustik look, perfekt för utomhusbruk: denna teakstruktur är designad för att stå emot väder och vind och har även en skyddande baldakin. Den är lätt att flytta, och om den inte används som ett mobilt kök kan den fungera som en trädgårdsförvaringsmöbel. Den är inte skrymmande och kan bli den idealiska lösningen för små trädgårdar eller stora terrasser och balkonger.

@housedoctorcom/Instagram

De som gillar utseendet på möbler gjorda av pallar, de med träplankor något åtskilda från varandra, kan skapa en bänkvagn som denna, redo att anpassa sig till alla miljöer. Nära en vägg eller längre bort från huset. Med hjul på den kan du flytta den dit du vill.

Advertisement

En upplyst pergola ovanför köket

@rtaoutdoorliving/Instagram

Men när man tänker på fasta platser är det omöjligt att inte också överväga hur man skyddar dem. Detta är hur ett skjul av något  slag blir en nödvändighet. Till exempel en pergola är en utmärkt lösning och erbjuder också ett stöd för att hänga upp lampor så man kan njuta av köket även på sena sommarkvällar

Ett fribärande tak

@thepatioguru/Instagram

En annan slags täckning kan vara ett fribärande tak, särskilt om det är monterat på en självbärande struktur eller på en av husets ytterväggar, såväl som på ett massivt staket. Det på bilden är av aluminium och har en avgjort sofistikerad modern look, perfekt för ett lyxigt utomhuskök.

Advertisement

Ett måttbeställt DIY-projekt

@diyandthedad/Instagram

Slutligen, när du surfar på nätet kan du hitta många exempel på personer som har försökt bygga sitt eget utomhuskök, nästan alltid med trä och metall. Det finns dock också fall av inbyggda kök, särskilt om de är utrustade med en vedugn för pizza.

Kort sagt, oavsett om det är en plats att grilla på, med alla relaterade aktiviteter, eller ett riktigt kök utrustat med alla bekvämligheter, finns det utomhuslösningar som tillfredsställer alla.

Advertisement