Torktumlare: 5 saker du förmodligen inte visste att den kunde göra

av Hilda Maria Morgan

22 Oktober 2023

Torktumlare: 5 saker du förmodligen inte visste att den kunde göra
Advertisement

En gång privilegiet för ett fåtal, numera utbrett i många hem runt om i världen: en torktumlare kan göra mycket för att förenkla hushållssysslorna. När det är mycket tvätt, men det finns lite utrymme för att lufttorka allt, blir det en riktig nödvändighet. Och det finns ett behov av den även när det, med låga temperaturer och hög luftfuktighet, tar tre gånger så lång tid att torka även de få plagg som ska torkas.

Om folk tidigare var försiktiga när de köpte och använde dem, med tanke på att de var extremt energikrävande, har många apparater nu en alldeles utmärkt energiklass som avsevärt minskar förbrukningen. Men visste du att de också kan användas på ett lite mindre självklart sätt? Och kanske har din modell funktioner som du ännu inte har utnyttjat?

Några extra idéer för att använda torktumlaren på ett smart sätt

Några extra idéer för att använda torktumlaren på ett smart sätt

Cristian, Samsung/Amazon

Det kalla vädret kommer och vi vill mysa med ett täcke, men efter ett tag blir det platt och är inte längre så mjukt som vi skulle vilja. Vem kan komma till undsättning? Torktumlaren! Med den här enheten kan vi faktiskt få ett täcke som har blivit tillplattat att återfå volym och mjukhet. Lägg bara in den i maskinen, lägg även i 3 eller 4 tennisbollar och starta ett vanligt program.

Om du alltid har varit lite rädd för att lägga ömtåliga tyger i torktumlaren behöver du inte tveka: på detta sätt kan underkläder, men även mjukisdjur och andra föremål som vi inte skulle vilja bli felbehandlade av tekniken torkas snabbt. Vad behövs? Du måste kontrollera om din modell innehåller ett annat fack där du kan placera de plagg som behöver behandlas mer försiktigt. Vissa tillverkare har detta!

Om det sedan finns några insekter som lyckats glida in mellan tygerna kan värmen från den torktumlaren utrota dem. Även bara 30 minuters program räcker.

Advertisement

Funktionerna som kan utnyttjas hos torktumlaren

Funktionerna som kan utnyttjas hos torktumlaren

Bosch/Amazon

En torktumlare kan också användas för att torka skor, men det behövs ett tillbehör: det finns faktiskt en sorts korg som du behöver leta efter i dimensioner som passar din torktumlare, som passar in i torktumlaren och som används just för att kunna sätta in skor eller även andra föremål som vi vanligtvis är rädda ska rulla runt inne i torktumlaren. Inget mer buller från en flock hästar som attackerar ditt hus!

Hur många gånger har du glömt att noggrant rengöra filtret som fångar upp ludd? Om detta inte görs tillräckligt ofta uppstår osäkra förhållanden som kan leda till funktionsfel och till och med bränder. Vissa modeller har en sensor som utlöser larmet när det är dags för rengöring!

Om du märker att det finns ett desinficeringsprogram, använd det för alla underkläder, hushållslinne och barntyger: det handlar om funktioner som kan eliminera bakterier, kvalster och allergener från tygfibrer, men också från barnleksaker! Används efter noggrann tvätt, på så vis eliminerar du hygieniska risker för dig och dina små!

Vem av er skulle inte längre klara sig utan en torktumlare?

Advertisement