4 intressanta trädgårdsknep för att göra det enklare och roligare att ta hand om dina växter

av Hilda Maria Morgan

23 Oktober 2023

4 intressanta trädgårdsknep för att göra det enklare och roligare att ta hand om dina växter
Advertisement

Vi köper en planta, vi sätter den på rätt plats i huset, vattnar då och då och... Räcker det? Ja och nej. Växter är levande varelser som behöver vård, skyddas från hot, hjälpas när de har hälsoproblem och så vidare. Men det betyder inte att allt detta behöver vara en irriterande och tung börda: vi kan, då och då, också använda alternativa och smarta metoder för att göra saker.

Det finns naturliga och ofta billigare botemedel för att hantera olika aspekter av trädgårdsskötsel, som är värda att känna till och testa: vem vet, de kan bli din favorit-modus operandi.

Advertisement

Gro fröna med hushållspapper

Gro fröna med hushållspapper

jaimange/Reddit

Att gro frön är alltid en fråga om statistik: av alla de vi vill odla är det bara ett fåtal som klarar det. Det beror också på deras groningshastighet. Men när vi lägger dem direkt i jorden, och de blir utlämnade till fåglar, insekter eller gnagare... så är det mycket få som kommer att se ljuset och bli växter.

Då är det bättre att börja på ett säkert sätt, genom att hålla fröna mellan två lager hushållspapper som sprayas med vatten med några dagars mellanrum, så att de konstant är fuktiga men inte genomblöta. Du kommer att se hur de kommer att gro!

Advertisement

Släng skräpet som skapas när du vässar pennor på jorden: varför?

Släng skräpet som skapas när du vässar pennor på jorden: varför?

Pxhere

När vi vässar pennor, särskilt icke-färgade, kan dessa rester läggas åt sidan för att senare användas i blomkrukor. De kan i första hand fungera som kompost för att hindra ogräs från att växa och även hjälpa till att hålla kvar mer fukt i jorden under varma perioder, eller skydda mot kyla under kalla perioder.

Det verkar också som att de fungerar avskräckande, vilket gör dem till utmärkta repellerande medel för olika oönskade insekter och djur. Återigen kan blyertsen som finns i dem vara ett värdefullt tillskott till jorden, antingen genom att blanda ut den direkt i jorden eller genom att låta dem sönderdelas i komposthögen!

Allround-neemolja för växter

Allround-neemolja för växter

Loris S., Naissance/Amazon

Det finns inga mirakelkurer, men det finns produkter som verkligen verkar vara sådana. En av dessa är Neem-olja: den har tusen goda egenskaper, och är ett av de minst giftiga ämnena för människor, samt inte särskilt giftig för de organismer som är gynnsamma för växter.

Den utvinns från växten Azadirachta indica Juss och härrör från den indiska subkontinenten och är numera uppskattad över hela världen för dess fördelar för både växt- och djurvärlden, inklusive många för människors hälsa. När det gäller växter specifikt, tack vare de över 100 föreningar den innehåller (varav i synnerhet triterpenes eller limonoids), är den ett utmärkt naturligt bekämpningsmedel. Den används vid kontakt, därför bör den sprayas på växterna för att träffa parasiterna direkt.

Det har också värde för att göra växten oätligt för växtätare, en tillväxtregulator och ett avskräckande medel mot insekter som skulle kunna lägga ägg på växter.

Kanel till växter

Kanel till växter

formulatehealth.com

Kanel är en annan växt som är ovärderlig för människors och miljöns hälsa. Varje del av den kan användas på något sätt. För växter uppskattas bland annat dess svampdödande kapacitet. Det finns dock ett förtydligande att göra: även om kanelpulver (det vi använder i köket) också kan fungera, är det mycket effektivare att skapa lösliga eller flytande medel baserade på kanelextrakt eller eterisk olja, vars egenskaper också har studerats på omfattande vis. Späd lite olja eller extrakt i vatten (gärna avmineraliserat eller destillerat), så har du redan ett spraymedel att använda!

Visst finns det många oväntade resurser för att ta hand om växter!

Advertisement