Ser dina orkidéer sjuka ut? Ta reda på hur du kan använda vitlök för att bota dem

av Hilda Maria Morgan

23 Oktober 2023

Ser dina orkidéer sjuka ut? Ta reda på hur du kan använda vitlök för att bota dem
Advertisement

Varje växt vi har hemma kräver skötsel, men sedan betalar den oss för mödan med sina blad och blommor som vi kan beundra, och bland de mest älskade växterna att för inomhusodling är utan tvekan orkidéer. För att kunna njuta av deras blomning måste vi ta hand om växterna under hela året, för att garantera den nödvändiga skötseln så att stjälkarna fylls av knoppar som sedan blommar. Det är därför vi ofta använder gödningsmedel och tillväxtstimulerande medel: det finns utmärkta sådana på marknaden, men även i skafferiet hittar vi en ingrediens som kan hjälpa oss att ta hand om orkidéerna.

Det handlar om vitlök, som kan användas på ett enkelt och naturligt sätt för att behandla orkidéer (och inte bara!).

Advertisement

Använder vitlök för att odla orkidéer

Använder vitlök för att odla orkidéer

mjsav/Reddit

Det bästa sättet att använda vitlök på vid odling av växter, inklusive orkidéer, är att förbereda en infusion, även ett så kallat "vitlöksvatten" (bokstavligen).

Receptet är väldigt enkelt. Faktum är att du kommer att behöva:

  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 generös sked mineralolja (eller annan vegetabilisk olja, gärna ekologisk)
  • en droppe ekologiskt diskmedel eller flytande Marseille-tvål (utan tillsatser), eller också mjuk kaliumtvål i flytande form
  • vatten

Såhär går man tillväga:

1.       Krossa vitlöksklyftorna och lägg dem i en glasburk.

2.       Tillsätt mineraloljan: ju mer segmenten har krossats, desto mer kommer oljan att kunna täcka dem alla.

3.       Vänta två dagar, med burken stängd och filtrera sedan oljan.

4.       Om du ska använda produkten mot parasiter och alltså på bladen, tillsätt tvålen (max en tesked), gå annars vidare till nästa steg.

5.       Tillsätt en halv liter vatten och häll allt i en spraybehållare.

Produkten är redo att användas. Genom att tillsätta diskmedel/tvål får den en seghet som gör att den kan fästa på bladen och även stanna kvar i kontakt med parasiterna som ska stötas bort. Annars blir den mer flytande och redo att sprayas på jorden, vid basen av plantan.

Advertisement

Fördelarna med vitlöksvatten för växter

Fördelarna med vitlöksvatten för växter

Skitterphoto/Pixabay

I vitlök finns en viktig mängd svavel, liksom andra ämnen som är bland de näringsämnen som växtvärlden har mest behov av. Således hjälper svavel också produktionen av klorofyll; i vissa växter (som tomatplantor) stimulerar det rotproduktionen.

Framför allt är vitlök användbart som ett naturligt bekämpningsmedel och svampdödande ämne. Man bör komma ihåg att, jämfört med kemiska lösningar framtagna specifikt för dessa ändamål, är vitlöksvattnet i fråga ungefär hälften så kraftfull, så appliceringarna måste upprepas med tiden och det kommer i alla fall att ta lite längre tid att märka resultat.

Överdriv inte: för mycket vitlök kan vara skadligt för orkidéerna

Förekomsten av svavel i vitlök har också negativa sidor: koncentrationen av detta ämne är anmärkningsvärt, så det finns risk att du, genom att överdriva med användningen, skadar växten. Specifikt är det de nya skotten som kan påverkas av överskottet av svavel och andra ämnen som ges till jorden av "vitlöksvattnet".

Lite som med alla hemgjorda botemedel för växter kan vi inte förvänta oss omedelbara mirakel; och precis som med vilket gödningsmedel som helst, är det alltid bäst att vara mycket försiktig med doserna och användningsfrekvensen, för att undvika att skada våra orkidéer istället för att få dem att frodas.

Advertisement