11 oemotståndliga idéer för att dekorera ditt hem med damejeanner i glas

av Hilda Maria Morgan

28 Juni 2023

11 oemotståndliga idéer för att dekorera ditt hem med damejeanner i glas
Advertisement

Stora, med en enkel men magiskt oemotståndlig form: damejeanner har uppträtt i inredningsdesign i flera år nu och fortsätter att fascinera. De stora rundade glasflaskorna för tankarna till livet förr i tiden när dessa användes för att transportera stora mängder vin. Numera finns de mest varierande formerna, med tanke på att den evigt fängslande formen uppskattas, som omarbetas som designobjekt.

De används till växter, eller för att lysas upp med ljusslingor, ibland fungerar de till och med som möbler. Det finns verkligen tusen idéer att hämta inspiration från för att dekorera med damejeanner, nedan hittar du några som kanske skulle kunna inspirera dig.

Advertisement

Användningen som man först kommer att tänka på är kanske att använda som blomvaser, eller snarare till blommande grenar.

Advertisement

De är dock perfekta även med gröna eller till och med torra grenar, från gång till gång kommer det att vara storleken och formen på damejeannen som indikerar hur långa grenarna kan vara.

Torkade blad och blommor, som pampasgräs eller också tillklippta palmblad, såväl som låtsasversioner av vissa växter eller till och med handgjorda pappersversioner, de är en annan perfekt kombination med damejeanner.

Med ljusslingor som går på batteri förvandlas vilken damejeanne som helst till en förtrollande lampa.

Som ljuskälla fungerar de som fantastiska lyktor även om man placerar ljus inuti dem.

Advertisement

Ofta lägger man även till vinkorkar till damejeanner med ljusslingor, för att uppnå en vintage/rustik look som alltid fascinerar.

Faktum är att med tanke på att de ursprungligen skapades som behållare – även – för vin, känns det naturligt att dekorera dem med just vinkorkar!

Advertisement

Många gillar att använda damejeanner som lampskärmar hemma, speciellt i köket.

Men har du någonsin tänkt på att om man vänder upp och ner på de som är rundare och buktar mycket, så kommer de se ut som luftballonger? Så här kan oemotståndliga dekorationer till upphängda planteringskärl skapas.

Advertisement

De är idealiska för alla som vill prova på att odla växter i ett terrarium.

Och det finns till och med de som använder de kraftigare damejeannerna som stöd för mycket fina och rustika bord.

Skulle du vilja inreda med damejeanner?

Advertisement