8 enkla fotoknep för att ta helt unika bilder

av Hilda Maria Morgan

04 Juni 2023

8 enkla fotoknep för att ta helt unika bilder
Advertisement

Idag är det lätt att fotografera: när som helst på dagen kan vi ta upp vår smartphone och fånga ett roligt uttryck, en rolig scen eller ett ögonblick av ömhet. Tekniken tillåter oss också att omedelbart se resultatet av vårt arbete, utan att behöva vänta med att avsluta rullen och låta den utvecklas, utan helt enkelt genom att titta på bilden på skärmen. Men resultatet vi får är inte alltid det vi hoppats på: en suddig eller decentraliserad bild, en ofullkomlig återgivning som förvandlar något speciellt till ett trivialt minne utan djup.

I dessa ögonblick uppstår frågan: hur tar vissa människor så spektakulära och unika bilder, även om de inte är professionella fotografer? Det finns några enkla knep som hjälper oss att ta underbara bilder utan alltför stor ansträngning och utan att ta till komplicerade och dyra kameror, utan genom att helt enkelt använda vår smartphone.

Nedan avslöjar vi 8 enkla fotoknep för att få dina bilder att bli helt unika.

Advertisement

1. Världen genom en hyttventil

Det kan räcka med ett bestickställ i metall för ett effektfullt foto. Som om du tittade på världen genom en hyttventil som dyker upp ur vattnet.

Advertisement

2. Upp och ner

2. Upp och ner

@Demas Rusli/YouTube

För att ta perfekta bilder med reflektioner använd telefonen upp och ned mot en reflekterande yta, bilden blir mer symmetrisk.

3. Från sidorna i en bok

Ett mycket enkelt knep för en unik bild är att placera telefonen bakom en sida i en bok; alternativt kan du lägga en öppen bok på en plan yta och vika de centrala sidorna för att bilda en tunnel vid ingången till vilken du placerar din smartphone.

4. Genom en flaska

En enkel plastflaska framför kameralinsen hjälper till att göra bilden mer tilltalande.

5. Det är fåga om perspektiv

För att skapa roliga optiska illusioner är det bara att sätta de olika subjekten i rätt perspektiv.

Advertisement

6. Fantastiska närbilder

Ett hål i sanden, en blomkruka invändigt täckt med jord, en glasburk: det finns riktigt många saker du kan gömma dig bakom för överraskande närbilder.

7. Sagoporträtt

Lägg till sagodetaljer till dina porträtt med hjälp av objekten som landskapet erbjuder dig.

Advertisement

8. Ljus och skuggor

Ett durkslag, en slöja med spets eller ett texturerat tyg med hål kan hjälpa dig att skapa intressanta spel av ljus och skugga.

Kände du redan till dessa knep? Vilka använder du för dina fotografier?

Advertisement