Har du inte tid att träna? Upptäck de enklaste sätten att hålla dig aktiv under dagen

av Titti Carlberg

11 Januari 2022

Har du inte tid att träna? Upptäck de enklaste sätten att hålla dig aktiv under dagen
Advertisement

Vardagslivet kan ofta vara riktigt tröttsamt och fullt av olika åtagande, och när vi är för upptagna för att hinna gå till gymmet, ägna oss åt en joggingtur eller andra sportaktiviteter regelbundet blir det nästan omöjligt. Ändå är det grundläggande för vår hälsa att röra på oss, så hur förenar du vardagens hektiska och stressiga tempo med fysisk träning?

Ett sätt för att åtgärda det, åtminstone delvis och utan att behöva ändra den dagliga rutinen, är att införliva rörelse i våra dagliga aktiviteter, på många små sätt som vid slutet av dagen motsvarar en hälsosam mängd träning.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  1. Gå i trappan istället för att ta hissen eller rulltrappan så ofta du kan. I ditt bostadshus eller i din kontorsbyggnad finns det sannolikt en hiss eller till och med en rulltrappa, men om du väljer att satsa på det mer "tröttsamma" alternativet är det ett stort steg framåt för din hälsa.
  2. Parkera på långt avstånd från din destination: det kommer tvinga dig att gå en bit, men det kanske också innebär att du lättare hittar en parkering så att du slipper stressa runt i cirklar med bilen på obestämd tid. Även inne i parkeringshuset vid köpcentret är det bra för hälsan att gå ett par meter extra.
  3. Samtal och videomöten på språng: behöver du ringa ett affärssamtal, eller har du något telefonsamtal som du har skjutit upp ett tag? Om du inte behöver sitta vid din PC för att läsa data medan du pratar i telefonen, kan du dra nytta av den moderna tekniken som alltid håller oss uppkopplade för att ringa ett samtal under en promenad utomhus, även utan att gå långt, så rör du på dig samtidigt som du utför ett åtagande.
  4. Utfall: Om du går och skjuter en varuvagn framför dig i livsmedelaffären och det är inga (eller lite) människor i gångarna, så kan du gå med långa steg och böj benen för att sänka dig mot golvet. Dessa utfall gör du för att träna, och du kan göra dem under en normal daglig aktivitet!
  5. Träna medan du tittar på TV, lyssnar på musik eller en podcast. Om du har en motionscykel eller ett löpband, använd dem medan du tittar på ett avsnitt av en TV-serie (det räcker med 30 minuter) eller till och med när du tittar på en Youtube-video. Du kan också, medan du lyssnar på musik eller en podcast, göra enkla träningsrörelser på en matta, lätta rörelser som i längden stärker och tonar. Då kommer du att njuta ännu mer av bekvämligheten i soffan efteråt!
  6. Istället för att sitta vid bordet och spela spel, få dina barn eller vänner att spela spel som involverar motion: när vädret är bra kan de spelas utomhus men du kan också frigöra lite utrymme inomhus för att till exempel spela Twister som är väldigt roligt.

Kort sagt, som vanligt krävs det en del god vilja och engagemang, men när du väl har lagt till dessa vanor i din vardag, inser du hur fördelaktiga de kan vara för vårt allmänna välbefinnande, och det kommer inte längre vara en tanke långt bak i bakhuvudet.

Advertisement