Gamla eller fördärvade handdukar? Återvinn dem på ett kreativt sätt och gör användbara föremål

av Marika Grimaldi

02 November 2021

Gamla eller fördärvade handdukar? Återvinn dem på ett kreativt sätt och gör användbara föremål
Advertisement

Vi använder handdukar varje dag, och de är bland de föremål som oftast hamnar i tvätten: vi måste byta dem ofta och tvätta dem även vid höga temperaturer för att säkerställa god hygien, men det innebär också att vi nöter ut tygerna snabbare. Så, med jämna mellanrum, står vi med slitna eller riktigt trasiga handdukar, som inte gör något vackert intryck i badrummet och förr eller senare kanske vi använder dem som trasor eller slänger dem.

Däremot kan de återvinnas på ett användbart och kreativt sätt, för att skapa föremål av olika slag och som du kan använda igen i din vardag. Nedan föreslår vi några idéer för återvinning av gamla handdukar, och längst ner hittar du också en videohandledning för att bättre förstå hur man genomför varje projekt.

Advertisement

Tvättvante

Tvättvante

Creativo

Vik en handduk på mitten, klipp på bägge sidor ut formen av en tumvante (en fingerlös vante) med rätt storlek för din hand, sy sedan ihop de två urklippen med ett högt resår mellan dem så att det fästs i mitten. Sedan vänder du arbetet ut och in och tvättvanten är klar för dig att använda, kan användas även med tvål.

Advertisement

Dammfångare

Dammfångare

Creativo

Om du vill damma golvet eller väggarna, eller om du polera golvet med en trasa, kan du alltid använda stavarna som man använder med trasor, men genom att klippa ett "H" på en gammal handduk, så kan du med kardborreband knyta den runt staven.

Badrock

Badrock

Creativo

Det krävs väldigt lite för att skapa fållen, sätta in ett stadigt resår och sedan sy kardborreband (eller kanske till och med clipsknappar) och på så vis göra en bekväm badrock att sluta runt bröstet eller midjan.

Nallebjörnar

Nallebjörnar

Creativo

Om handdukarna inte är synligt fördärvade kan du med enkla resårband (helst i en färg som liknar tyget) och ett band förvandla dem till söta nallebjörnar. Detta är också ett bra projekt för att kunna använda mindre handdukar, kanske som en presentidé för en babyshowerfest!

Ringask

Ringask

Creativo

Ta en plåt- eller trälåda som du gillar och skär sedan ut rektanglar från en gammal handduk, vars kortare sida är exakt lika lång som ena sidan av själva lådan (vanligtvis väljer man längden på långsidan). Rulla ihop dem och placera dem i lådan tills den är full, välj sedan en tygbit som du gillar och placera den ovanpå. Slutligen, med träpinnar (du kan också använda spett, klipp dem efter hur mycket du behöver), sänk tyget i utrymmet mellan den ena rullen och den andra, så att det skapas springor. Det kommer att vara i dem som du ska sätta dina ringar i.

För att se hur man utför dessa projekt, ta en titt på vår video nedan.

Advertisement
Advertisement