Förvandla enkla stockar till fantastiska krukor - de bästa idéerna för naturliga planteringar

av Hanna

04 Juni 2021

Förvandla enkla stockar till fantastiska krukor - de bästa idéerna för naturliga planteringar
Advertisement

Att använda trästockar för att dekorera hemmet har varit något som har gjorts sedan urminnes tider, och användningen av denna naturresurs är verkligen oändlig. Bland de tusen olika saker vi kan göra med trädstammar och grenar finns planteringar med suckulenter (men inte bara), små, kompakta och vackra att hänga var vi vill.

Det är ett enkelt projekt, vars teknik är användbar för många andra liknande idéer, som gör att du kan utnyttja ännu större träbitar på olika sätt. Det du behöver är:

  • En liten stock
  • En hålsåg (valfritt, men det hjälper mycket)
  • En trämejsel
  • Hammare
  • Sandpapper eller träfil
  • transparent för trä (impregnering och vattentätning)
  • Pensel
  • Små krokar och snöre om du vill hänga burkarna

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Först och främst måste du skapa en urholkning som kommer att hysa växten: för att göra detta kan du arbeta för hand med en hammare och mejsel, eller använda borrar med lämpliga tillbehör för att gräva i träet. Att använda en hålsåg är den enklaste och snabbaste metoden, eftersom den på kort tid gör det möjligt att skapa cylinderformade hål av önskad storlek.

Om du använder en hammare och mejsel, när du har nått önskad storlek för urholkningen, är det bättre att använda sandpapper för att släta ut ytan så mycket som möjligt, men det är smart att göra det även om du har använt hålsågen. Detta gör sidorna och botten mjukare så att färgen fäster bättre.

När du har tagit bort grova kanter och sågspån, målar du insidan och ytan för att skydda och impregnera träet som därmed inte kommer att ruttna i kontakt med vatten.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

När allt är torrt och förseglat kan du fylla på med jord och lägga till plantorna. Om du vill hänga dina planteringar, installera även krokarna för att kunna fästa snöret.

Pinterest

Pinterest

De är gulliga att placera överallt. 

Pinterest

Pinterest

När du väl lärt dig hur du gör kan du gå loss med massor av olika projekt. 

Pinterest

Pinterest

Ur en stor stam kan du till exempel gräva många olika hål för många olika växter.

Om du vill försöka använda stammarna för växter som behöver mer vatten, kan du också försöka borra botten för att skapa dräneringshål och sedan leta efter lämpliga material för att täcka och impregnera både insidan av stammen och själva hålen, eventuellt med olja, vax och silikon som skapar ett konsekvent skyddande lager.

Lycka till!

Advertisement