Stor och billig pool? Ta reda på hur du bygger en med höbalar

av Hanna

24 Maj 2021

Stor och billig pool? Ta reda på hur du bygger en med höbalar
Advertisement

Att ha en pool hemma är många människors dröm, men man har inte alltid det nödvändiga utrymmet eller budgeten: i vissa fall är det inte lätt att utföra utgrävningar, och i vilket fall som helst är nedgrävda pooler alltid mycket dyra att bygga och underhålla. Även de ovan mark, om de är av god kvalitet och ganska stora, medför inte exakt försumbara kostnader, så många ger upp idén att ha sin egen pool i trädgården.

Men vad händer om det finns ett billigt alternativ till att bygga en pool i den storlek vi vill ha? Det finns inget behov av trä- och snickerifärdigheter, utan bara ett stort antal höbalar, en utmärkt presenning (av typen för pooler ovan mark) och ... Vatten!

Advertisement
irishmirror.ie

irishmirror.ie

Det verkar som att idén ursprungligen kom till av tre irländska vänner för flera år sedan och har långsamt spridits på nätet, vilket fått många att följa deras exempel. Stegen för att bygga den är riktigt enkla, det viktiga är att du väljer en punkt på marken som är helt jämn, annars kommer strukturen inte att hålla för vattnets vikt och ditt arbete kommer att gå upp i rök.

När du väl har bestämt dig för rektangeln (du kan välja vilken form och storlek du vill ha) som du vill bygga poolen på, beräknar du storleken på de fyrkantiga höbalarna du kan komma över för att ta reda på hur många du behöver. Du måste täcka hela botten av poolen och kanterna, som du kan välja att bygga högre eller lägre för att öka djupet. Tänk på att ju högre du vill ha dem, desto tjockare måste de vara och de bör förstärkas av ytterligare rader med höbalar utanför (eller eventuellt stora dunkar fyllda med vatten, sandsäckar och liknande).

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Välj sedan en presenning som är mycket större än poolen: den måste täcka botten och kanterna och spilla ut över. Fäst den med rep på ytterkanten och lägg sedan till en rad höbalar runt, vilande på presenningen på marken för att hålla den helt still och stabil.

Kostnaden för presenningen är kanske den största: den måste vara av god kvalitet, tjock och utan sprickor eller hål. Innan du fyller på med vatten, se till att den inte har dessa problem.

Pinterest

Pinterest

När duken är tät och fäst, fyll på med vatten.

Vi får inte glömma att detta kommer att vara vatten som stagnerar, så det kommer fortfarande att vara nödvändigt att tillhandahålla användning av produkter för att undvika alger och liknande, och det måste bytas ut ofta om du inte använder filtrering och reningssystem.

Pinterest

Pinterest

Måtten kan du bestämma själv, kanske till och med mindre i ytan men djupare om utrymmet är mindre. Leta efter hashtaggen #haybalepool på sociala nätverk för att se pooler byggda på detta sätt runt om i världen.

Pinterest

Pinterest

Det finns de som har avslutat arbetet med ett träöverdrag ...

Advertisement
Pinterest

Pinterest

... Och de som gjorde allt till en vattenvolleybollsplan!

Skulle du vilja ha en sådan här pool hemma?

Advertisement