3 metoder för att eliminera dålig lukt i kylskåpet med bikarbonat

av Titti Carlberg

25 Juni 2024

Livsmedel organiserade i behållare i kylskåpet

Freepik

Advertisement

Vad irriterande det är att öppna kylskåpet och överfallas av starka lukter. Även när maten inte är dålig kan det hända att den avger intensiva aromer, och det är inte alltid aromer som matchar varandra. Vi gillar att alltid ha ett väl rengjort och desinficerat kylskåp, vilket bikarbonat kan hjälpa oss med: det fungerar som en naturlig deodorant, kan absorbera lukter och det är väldigt enkelt att använda!

Bikarbonat i lådan crisp

en sked som strör bikarbonat på botten av kylskåpslådan klädd med hushållspapper

Creativo

Kylskåpslådan crisp hittar vi oftast längst ner i kylskåpet, där det rekommenderas att förvara frukt och grönsaker för att hålla dem fräscha och "knapriga" ("crisp" på engelska). Just för att vi vanligtvis förvarar de bättre där - för att inte säga, bekvämare! - utan extra behållare eller inpackade, händer det lätt att obehagliga lukter genereras.

För att kunna använda bikarbonat i frukt- och grönsakslådan behöver du bara lite hushållspapper.

  1. Lägg ett lager hushållspapper på botten
  2. Strö hela pappret med bikarbonat, skapa ett jämnt lager av pulver, men inte tjockt.
  3. Täck med nytt hushållspapper.

Nu kan du placera frukt och grönsaker direkt på denna luktabsorberande bädd, klart!

Advertisement

Stort kylskåp och fullt med livsmedel som har starka lukter? Ingen fara

Låt oss säga att vi gillar fermenterade livsmedel, starkt doftande ostar, eller vilken annan mat som helst som, även när den förvaras i speciella behållare ändå lyckas sprida en intensiv lukt i hela kylskåpet: att ha en åtgärd för för att motverka är användbart, utan att kompromissa hygienen i kylskåpet eller täcka med andra lukter.

Så, i dessa fall behöver vi lika många förpackningar bikarbonat som det finns hyllor att deodorisera. Allt du egentligen behöver göra är att ta paketen, öppna dem och ställa ett i varje hörn längst in på varje hylla. Efter ett par dagar försvinner de starka lukterna. Kom dock ihåg att byta bikarbonatförpackning varannan eller högst var tredje månad.

Bikarbonat i frysen

en förpackning bikarbonat som läggs in i frysen

Creativo

Även i frysen kan bikarbonat eliminera dålig lukt. Har du aldrig märkt att till och med is kan ha en konstig smak? Det är för att färska råvaror släpper ut sina lukter innan de är frysta, och dessa lukter absorberas av isen.

Precis som i kylskåpet kan vi även använda bikarbonat i frysen som en naturlig deodorant.

  • en bricka strödd med bikarbonat att ställa längst ner 
  • en förpackning som ställs längst ner eller på en invändig hylla

Även i det här fallet bör det bytas var tredje månad.

Andra användbara tips

  • Varje gång du ställer en förpackning bikarbonat i kylskåpet, skriv upp datumet, för att inte glömma bort när den ska bytas ut.
  • Vad ska man göra med det bikarbonat som man har använt till att deodorisera? Undvik till varje pris att använda det till matlagning, men du kan använda det till rengöring där dess nötande kraft behövs mot envis smuts. Använd vid höga temperaturer eller tillsammans med väteperoxid eller vinäger.

Bikarbonat är alltid en mångsidig allierad, eller hur?

Advertisement