5 utmärkta marktäckande växter att täcka stigar, gräsmattor och rabatter med i trädgården

av Hilda Maria Morgan

06 Juni 2024

Advertisement

Istället för många golvbeläggningar eller den vanliga gräsmattan, varför inte låta några marktäckande växter fungera som marktäckare på marken, mellan plattorna på en gång eller till och med inne i rabatterna? På så vis skulle man inte se barmarken, jorden skulle förbli svalare även på sommaren, och istället för ogräs skulle man se sorter med mer attraktiva former och färger. Det finns massor av marktäckare att välja mellan, nedan visar vi några som kan bli dina nya favoriter i trädgården.

Advertisement

Backtimjan (Thymus serpyllum L.)

en grusbädd täckt med backtimjan

@whitstablekitchen/Instagram

Den kanske mest kända av marktäckarna, ofta också använd som marktäckare som man kan gå på, fast med vissa begränsningar: vi vet ju att inte ens gräsmattan kan utsättas för riktigt intensiv trafik utan att "förstöras", och det gäller även för alla andra marktäckare. Så visst, backtimjan är utmärkt för att täcka utrymmet mellan plattor och sten på gångar och stigar, såväl som för att täcka jorden på sluttningar, gräsmattor och inuti rabatter, eller till och med för att fungera som en matta på stentrappor eller för att dekorera olika tillgängliga utrymmen på en stenträdgård, men det är fortfarande en växt som vi inte kan trampa på varje dag.

Det är motståndskraftig och väldoftande, den älskar soliga lägen där den på senvåren täcks med små rosa till lila blommor, beroende på sort.

Advertisement

Krypflox (Phlox stolonifera)

en rabatt täckt med krypflox

@raggarden_mellerud/Instagram

Jämfört med timjan är floxblommorna förvisso mer pråliga, men plantan förblir väldigt kort och kompakt, med små blad. Den växer tätt, och där den är finns det oftast inte plats för ogräs. Den älskar sol och väldränerande jord, den fungerar i nästan alla situationer som nämnts för backtimjan. Överväg att plantera denna växt i din trädgård!

Revsuga (Ajuga reptans)

@svartalyyan/Instagram

En annan stor favorit bland marktäckare är revsuga, som också finns i många olika sorter: den vilda formen växer spontant i skogen, i halvskugga. Men om den nås av tillräckligt ljus ger den en fantastisk blomning, med vippor av lila eller blåaktiga blommor som reser sig från en matta av rundade blad. De sorter som nu går att köpa har också blad brokiga i vitt, rött, lila, rosa eller mörkbrunt; blommorna går från vita till mörklila, så du är bortskämd med valmöjligheter.

Undvik dock att placera denna planta i en alltför sur jord, vi avråder därför från att odla den under barrträd, där den kommer behöva kämpa för att sprida sig som vi skulle önska.

Krypmynta (Mentha requienii)

@enskimrandetradgard/Instagram

Föreställ dig en bädd av mikroskopiska blad: detta är charmen med den krypmyntan, en växt som ser ut som en miniatyr. Det är en medelhavsväxt, den föredrar svalka men inte kyla, den uppskattar ett något fuktigt klimat och ett delvis skuggat läge. Blomningen är inte prålig, även om de små syrenblommorna när de dyker upp verkligen bedårande! Det går också att gå lite på den, så den kan passa bra i springorna på ett asfalterat eller golvbelagt område eller en uppfart.

Sedum rupestre "Angelina"

@suculentas.y.cactus_/Instagram

Denna växt kommer från de bergiga områdena i centrala och västra Europa, den skapar en ljusgrön matta som blir gul (särskilt om den placeras i full sol), och växer mycket snabbt. På höstenr kan den bli orange och röd, vilket gör den extra dekorativ året runt. Efter ett eller två år kan den även börja ge stjärnformade gula blommor på sommaren. Perfekt i stenpartier eller som täckning för några rabatter som har mycket dränerande jord.

Vilken av dessa växter skulle du helst vilja odla i din trädgård?

Advertisement