Inga stegar eller promenader på taket: du kan rengöra kaminen på andra sätt också

av Hilda Maria Morgan

04 Juni 2024

Advertisement

Efter att ha använt kaminen hela vintern, eller för att förbereda den igen när vintern närmar sig, måste du alltid rengöra kaminen noggrant, och du kan göra det även utan att behöva klättra upp på taket. Inga långa stegar eller farliga promenader på taket utan nödvändiga säkerhetsåtgärder: med bara några få medel slipper du i de flesta fall att behöva ringa en professionell sotare.

Advertisement

Skorstensrengöringstekniker att prova

avstängd kamin i ett hus

Filippo Giunchedi/Flickr

Det finns verktyg som är ganska lätta att hitta som gör att vi kan rengöra skorstenen och rökkanalen utan att behöva nå från taket och gå in genom skorstenen. Samt produkter som underlättar städningen, speciellt mellan en användning och nästa av våra eldstäder.

  • Borstar med flexibelt skaft

    Med dessa kan vi rengöra insidan av skorstenen från botten till toppen. Börja med en del av stången för att nå delarna närmast dig, sedan kan du gradvis förlänga handtaget för att gnugga och ta bort smutsen ända upp till toppen.

  • Roterande rengöringssatser

    De är sammansatta av borstar kopplade till borrar, och även utrustade med en flexibel stång. Först kopplar du borsten till stången, och sedan denna till borren. Det räcker alltså att manövrera själva borren för att få borsten på borsten att arbeta mot kaminens och rökkanalens väggar, med mycket mindre ansträngning.

  • Kemisk rengöring

    Det handlar om är pulver eller vedträn för bränning, gjorda av ämnen som hjälper till att bryta ned sot och kreosotavlagringar. De kan inte helt ersätta en mekanisk rengöring, men de är en utmärkt underhållsteknik mellan rengöringarna.

Eftersom allt detta sedan genererar en hög med sot och skräp i botten av skorstenen är det alltid en god idé att vara redo att ta bort allt med en askdammsugare, det vill säga en dammsugare avsedd enbart för denna typ av arbete, och som i allmänhet är lämplig för vem som helst som måste ta bort askan från eldstaden även under den säsong då den är i drift.

Advertisement

Varningar

en gammal svärtad skorsten på ett tak

Martin Vorel/libreshot

Det här är jobb som för oss i kontakt med potentiellt skadliga ämnen: det är därför viktigt att närma sig rengöring med adekvata skydd, särskilt för andningsvägarna och ögonen.

Självklart bör dessa rengöringsuppgifter utföras när eldstaden har varit avstängd i minst ett par dagar, så att varje del av förbränningskammaren och rökkanalen verkligen är kalla.

I vilket fall som helst, där du märker några hinder för manövrarna, är det bättre att inte insistera utan istället ringa en sotare. Samma sak gäller när man inser att skorstenens innerväggar är täckta med ett för tjockt lager kreosot, som försiktigt måste tas bort för att undvika brandrisken.

Korrekt rengöring av skorstenen innebär att minska riskerna för oss, men framförallt en bättre funktion av hela systemet, det är därför värt att hitta den metod som är bäst för just dig för att alltid ha skorstenen i gott skick.

Advertisement