Inte bara vitt: prova dekorativa målningstekniker för att förvandla ditt hem

av Hilda Maria Morgan

02 Juni 2024

Advertisement

Ursprunget till dekorativ väggmålning går tillbaka till den mänskliga civilisationens gryning, men först nyligen har dess nuvarande definition nåtts.

Dekormålning används för att ändra utseendet på väggar och gör idag att vi kan bryta tristess och monotoni som är typiska för vit färg, vilket gör att vi kan börja dekorera våra hem direkt från de strukturella elementen. Tillämpbar på väggar, men även på tak, möbler och golv, dekormålning kommer alltid att ha olika finish, vilket ger din miljö personlighet och originalitet.

Nedan tittar vi på huvudtyperna och teknikerna för dekormålning, för att förvandla ditt hem.

Advertisement

1. Rosteffekt

@consulatbum/Instagram

Den dekormålning med rosteffekt är perfekt för att skapa en accentvägg som ger ditt rum ett rustikt utseende och påminner dig om tidens oundvikliga gång. Mångsidig och kompatibel med många stöd, rosteffektsfärg innehåller vanligtvis metalliska partiklar av järn, koppar, mässing eller brons som genomgår verklig oxidation, vilket ger ytorna ett typiskt åldrat utseende. Lättapplicerad och lämplig för både interna och externa miljöer, i det senare fallet behöver den skyddas med ett adekvat fixeringsmedel.

Advertisement

2. Betongeffekt

@crack_the_shutters/Instagram

Perfekt för att lyfta fram inredning i industriell stil, betongeffektfärg kan skapas med olika ytbehandlingar beroende på vilken effekt du vill uppnå, från den enklaste och smidigaste till den mest genomarbetade med dekorativa schabloner med en säker vintageeffekt.

Denna typ av målning kommer vanligtvis i kalla toner av grått och blått, ofta med mycket mörka nyanser som kan ljusnas upp av kontrasten med ljusa möbler och golv eller kan användas enbart för vissa detaljer som accentväggar eller tak.

3. Naturstenseffekt

@pikturat_e_fabjoles/Instagram

En annan mycket framgångsrik dekorativ färg är den med naturstenseffekt, som svarar mot det senaste behovet av att återvända till ursprunget genom att återskapa väggar som verkar vara gjorda med naturliga element så som de gjordes förr, som travertin eller marmor. I det här fallet blir det dekorativa värdet tredimensionellt, med en reliefeffekt som inbjuder dig att smeka ytan med handen för att känna den taktila känslan.

Tack vare denna typ av färg kan du lägga till elegans och finess till dina väggar med ett enda penseldrag.

4. Pärlemorseffekt

@fabulousfinishesuk/Instagram

Pärlemorseffektfärg tillför charm till dina väggar genom att ändra deras utseende baserat på ljusreflektioner. Den glansiga finishen ger elegans och finess till miljön, samtidigt som den ökar dess ljusstyrka. I kombination med pastellfärger kommer pärlemorseffekten att vara perfekt för sovrum, vilket ger ett avkopplande och mjukt ljus.

5. Metallisk effekt

@avkointerior/Instagram

Slutligen, om du vill lägga till ljusstyrka till dina rum och betona deras elegans, välj en färg med metallisk effekt. Denna typ av färg passar både för moderna inredningsstilar, där de rådande färgerna är stål och rost, och för mer klassiska miljöer där silver- och bronsnyanser valts och kommer att framhäva helhetens eleganta och raffinerade utseende.

Hur kommer du att dekorera dina väggar?

Advertisement