Effekt snabbt i trädgården: du kan få det med vackra blommor som växer snabbt

av Hilda Maria Morgan

02 Juni 2024

Advertisement

Växterna vi placerar i trädgården kan tjäna olika syften, som att skapa avskildhet eller svalka, men de måste också tillfredsställa vår önskan om skönhet: därför är det bäst att välja växter som växer snabbt om vi letar efter en snabb effekt i trädgården, och som dessutom är utrustade med blommor eller scenografiska drag, för att försköna vår grönska.

Advertisement

1. Röd arrowrot

orange Canna indica-blomma mot en bakgrund av vinröda blad

Peakpx

Vill du ha ett element som fyller en rabatt, som reser sig över många andra små blommande buskar? En som också kan skapa en rad med blommor redo att dra uppmärksamheten till sig? Välj då en eller flera sorter av Canna indica: se till att de har väldränerad jord och mycket sol, så kommer de sakta att ta hemmet i besittning!

Advertisement

2. Vattenkrasse (Nasturtium)

@ enerhagen/instagram

Redo att växa även i springor mellan tegelstenar eller stenar, de är vackra i planteringskärl, särskilt om de hänger, men vattenkrasse kan också klä in väggar eller växa utspridd på marken: kort sagt, den är inte alls kinkig, men färgstark, till och med ätbar (denna växt är i själva verket utmärkta för att dekorera tårtor med!). Så eller planterar några, så kommer du från år till år hitta dem utspridda även på oväntade platser!

3. Praktvindor (Ipomoea)

praktvindsblomma

@petesopgardenInstagram

På engelska heter den "Morning Glory", eftersom det är i början av dagen som den öppnar sina klockformade blommor, som sluter sig på natten, och vrider sig lite. De har vanligtvis en blåviolett färg, men det finns även rosa eller vita varianter. Det är en klätterväxt med tunna stjälkar, men väldigt snabb i tillväxt: de ömtåliga stjälkarna är lätta att hantera, mycket mer än många andra mer "riskfyllda" klätterväxter. Även denna växt kräver mycket sol.

4. Photinia

en photinias röda bladverk

pxhere

Photinia är en av de trendigaste häckväxterna, och alltid väldigt naturskön. Bladen lyser klart röda på våren, speciellt om de är står i fullt solljus, och sedan får den också riktigt praktfulla vita blommor (om du inte överdriver med att beskära häcken), allt mitt bland andra gröna blad eller bara lätt nyanserad med rött. Det är lätt att förstå varför det är så lyckat!

5. Fjärilsbuske (Buddleja)

Lila buddleja-blomma

@katsuhiko.takahashi.3150/Instagram

Den kallas fjärilsbuske, och är en buske som också kan nå ansenliga dimensioner. Det är dock sant att den är älskas av fjärilar – och pollinerande insekter. Den växer i många olika klimat, men föredrar ändå ett soligt läge för att kunna blomma rikligt och alltid vara i centrum av ett moln av färgglada fjärilar.

Advertisement

6. Funkia (Hosta)

olika sorter av funkia i en rabatt

@barbaralul/Instagram

Om utrymmet du vill dekorera med spektakulära växter istället är i halvskugga, överväg funkia. Både i stora krukor och direkt i marken är de vackra att se på: det finns ett oändligt antal sorter med blad i olika former och färger, den ena vackrare än den andra. På vintern tappar de nästan alltid luftdelen men kommer sedan tillbaka på våren och expanderar lite mer varje år, om jorden är lämplig (undvik jord som är för sur). De har också mycket vackra blomställningar, som påminner lite om miniatyririsar.

7. Spirea (Spiraea x arguta)

detalj av Spirea x Arguta-blommor

@heiko_fh/Instagram

En annan naturskön buske, det finns faktiskt olika typer av Spirea. Den vi föreslår här, Spiraea x arguta, älskar normal, väldränerad jord, föredrar ett soligt läge men tål också halvskugga. De mycket långa, vita blomställningarna lyser upp trädgården i april, och växten ser ut som ett fyrverkeri!

Advertisement

8. Kornell (Cornus florida "Rubra")

rosa kornellblommor

@youngwil5/Instagram

Även när det gäller kornellsläktet finns det många sorter som valts ut för vissa egenskaper. Florida "Rubra" är en av dem som producerar rosa blommor (det är lite av en felbenämning att kalla rubra i verkligheten), och är därför mycket älskad. De är små träd, perfekta för trädgårdar med lågt underhåll. De tål även mycket kalla temperaturer!

9. Zebrablad (Tradescantia zebrina)

tradescantia zebrina i en hängande kruka

@sivoraksgreenjungle/Instagram

En riktigt envis och genomgripande flerårig örtartad växt: den slår rot praktiskt taget överallt och förökar sig mycket snabbt. Numera uppskattas dess egenskap att vara lättodlade i många olika klimat, liksom dess många mer eller mindre färgglada sorter. T. zebrina är bland de mest utbredda och älskade, vacker som en färgklick på marken men också hängande i planteringskärl!

Advertisement

10. Forsythia

forsythia i trädgården på framsidan av ett tegelhus

@in__the__fields/instagram

Forsythia är en mycket kraftig buske, som i april tillkännager ankomsten av våren på bästa sätt genom att bli som en gul eldslåga som livar upp vilket scenario som helst. Den kan användas för bårder, i mitten av rabatter, på vallar med mera: den är verkligen lättodlad och växer snabbt och efter det första året är den helt självförsörjande.

Alternativen är olika, vilka växter skulle du vilja välkomna in i din trädgård omedelbart?

Advertisement