Vit vinäger i tvättmaskinen: alla anledningar till varför det är bra att använda det till vår tvätt

av Hilda Maria Morgan

01 Juni 2024

Advertisement

När man har att göra med tvättmaskinen är det inte alltid lätt att hitta rätt produkter för att få bra tvättresultat, bevara våra kläder och hålla vår apparat ren och effektiv.

Om du letar efter ett sätt att undvika att fylla dina skåp med ett oändligt antal tvättprodukter, prova vit vinäger, en ekologisk hushållsrengöringsprodukt som också kommer att visa sig vara mycket effektiv med din tvätt. Nedan förklarar vi alla anledningar till varför du bör använda det.

Advertisement

1. Fläckborttagningsmedel

Willis Lam/Flickr

Användbarheten av vit vinäger börjar redan före tvätt: denna produkt är faktiskt mycket användbar för att eliminera fläckar. Om dina tyger är envist fläckiga, pröva att spraya ren vit vinäger direkt på fläckarna eller lägg i dem i en balja med varmt vatten med ett halvt glas vit vinäger och låt ligga i blöt över natten innan du fortsätter med den vanliga tvätten.

Advertisement

2. Tvättmedelsadjuvans

Pexels

Vit vinäger kan också användas som ett medel som förstärker tvättmedlet och i detta fall fyller den många funktioner:

  • om det läggs till i tvättmaskinen under tvättcykeln kan vit vinäger stärka rengöringseffektiviteten hos tvättmedlet, vilket gör att det lättare får bort fläckar;
  • vit vinäger har också förmågan att fixera färgen på fibrerna och av denna anledning kommer den att kunna göra dina färgade och mörka plagg mer intensiva, och förhindra att de bleknar med kontinuerlig tvätt;
  • även vita plagg kommer att kunna återfå sin vithet om du låter dem dra i vit vinäger innan de tvättas.

3. Sköljmedel

MommaSunshine212/Reddit

Vit vinäger kan också vara ett utmärkt substitut för sköljmedel tack vare dess förmåga att minska den elektrostatiska laddningen av tygerna och ta bort smuts och tvålrester. Tillsätt 100 ml destillerad vit vinäger direkt i sköljmedelsfacket för att tygerna alltid ska vara mjuka och doftande utan att förorena miljön.

4. Ta bort hår och ludd

Mitaslaskit/Reddit

Alla som bor med husdjur vet hur svårt det är att ta bort håret från kläderna. Faktum är att om du byter ut sköljmedel i sköljningen mot vit vinäger kommer detta förhindra att djurhår fastnar på tygerna och att det bildas ludd.

5. Eliminerar svettfläckar och dålig lukt

En svettfläck på en t-shirt

FrickinNormie2/Reddit

Vit vinäger är också ett perfekt hjälpmedel för att eliminera fula fläckar och irriterande svettlukter från våra tyger. Fyll en sprayflaska med destillerad vit vinäger och spraya den direkt på de drabbade områdena, låt den verka i minst 10 minuter innan du går vidare med den vanliga tvätten. Tack vare denna ekonomiska och ekologiska produkt blir svett på dina kläder bara ett dåligt minne.

Advertisement

6. Eliminera dålig lukt

Pxhere

Det händer ofta att dålig lukt tränger in i våra tyger, fixerar sig och blir mycket svårt att bli av med: rök, matlagning, svett, djur är bara några av de dåliga lukter som kan fixera sig inuti fibrerna på våra tyger, men tack vare vit vinäger tas de bort helt.

Föremål som kan tvättas i vatten kan blötläggas med en eller två koppar vit vinäger över natten innan de tvättas, medan icke maskintvättbara tyger som gardiner och kuddar kan hängas över ett badkar inuti vilket du har hällt upp hett vatten med 200 ml vinäger; ångan når dina tyger och eliminerar lukterna.

7. Antikalkmedel

Christy Bright/Flickr

Slutligen kan vit vinäger vara en kraftfull allierad för att rengöra inte bara din tvättmaskin utan även ditt strykjärn. Denna produkt är faktiskt ett perfekt avkalkningsmedel som gör att du effektivt kan ta bort alla beläggningar från dina apparater, hålla dem rena och bevara deras effektivitet under lång tid.

För att rengöra tvättmaskinen, lägg i 200 ml destillerad vit vinäger och starta en tvättcykel med hög temperatur; genom att utföra denna operation med jämna mellanrum håller du din apparat ren och effektiv.

För att rengöra strykjärnet, fyll det dock med en lösning av vatten och vinäger i lika delar och låt det tömmas helt genom dess ånga.

Kände du redan till dessa användningsområden för vit vinäger i tvätten?

Advertisement