För smutsiga eller tråkiga trädörrar kan du prova några mycket enkla huskurer

av Hilda Maria Morgan

31 Maj 2024

Advertisement

Trädörrarna inomhus eller till entrén utsätts dagligen för många typer av smuts, men att rengöra dem är inte svårt: det finns verkligen enkla och snabba huskurer att prova. Damm är den första fienden, och om det finns lite fukt, eller kanske matlagningsångor i köket, eller också något djur som lämnar spår på träet, för att inte tala om vattenstänk (kanske från när vi tvättar golven), då måste vi börja ta i med hårdhandskarna och göra dem lika skinande och glänsande som tidigare.

Advertisement

Hur man rengör trädörrar regelbundet

elephantclouding/Reddit

Det första vi kan göra för att undvika att hitta fläckar eller obehagliga märken på träet på våra dörrar är att komma ihåg att rengöra dem regelbundet.

I själva verket behöver du bara komma ihåg att damma och ta bort spindelväv en gång i veckan eller högst varannan vecka för att nästan aldrig behöva ingripa mer grundligt. Du kan använda mikrofiberdukar, dammfångande trasor eller till och med dammsugare med lämpligt tillbehör som du för över träet (vanligtvis borstar med ömtålig borst).

När du märker en smutsfläck kommer den på så vis att vara ny, och i så fall kan du agera på den med vatten med en droppe Marseille-tvål genom att doppa en trasa i detta och sedan vrida ur den mycket väl, och man behöver inte skölja, du kan också torka direkt med en annan trasa för att torka.

Advertisement

Grundlig rengöring av trädörrar

SpoilerAlertsAhead/Reddit

Om smutsen är mer ihållande, prova den här metoden:

1.      Fyll en hink med 4 liter ljummet vatten.

2.      Häll på 30 ml neutral och flytande tvål – Marseille-tvål, eller kastiltvål eller liknande fungerar bra. Det viktiga är att de har neutrala eller alkaliska formuleringar, och helst naturliga ingredienser.

3.      Ta en läderputsduk (som de som finns i bilverkstäder) eller en mikrofiberduk och doppa den i hinken, vrid sedan ur den länge för att förhindra att den droppar vatten.

4.      Gnid på delarna som ska rengöras.

5.      Använd en andra trasa med endast vatten som är väl urvriden för att skölja.

6.      Torka med en tredje torr trasa.

Om smutsen verkligen är ingrodd, och bara om dörren inte är gjord av lackat, målat eller vaxat trä, kan du tillsätta två eller tre matskedar vit alkohol eller ättika i hinken med tvål och vatten.

Om du vill parfymera produkten i fråga lite grann, för att känna en behaglig doft varje gång du närmar dig dörren, häll även några droppar av en valfri eterisk olja i vattnet.

Vill du ge näring till trä som ser uttorkat och gammalt ut? Detta märks vanligtvis på ytor som inte är lackade eller vaxade, och därför är mindre tätade och mer porösa. På den typen av dörrar kan man använda oljor. Dansk olja, tungolja eller linolja rekommenderas. Förbehållet att inte glömma är att hälla en mycket liten mängd på putsduken (eller till och med på en flanellduk, om träytan är jämn nog så att den inte sliter upp ludd ur duken), och sedan vara redo att omedelbart gnida med torra trasor för att ta bort överflödiga av produkt som, om den lämnas kvar på dörren skulle kunna dra till sig mer damm och smuts.

Med lite noggrannhet kan du återställa dina dörrars ursprungliga prakt!

Advertisement