Hur odlas Lewisia? Lär dig mer om den suckulenta växten med oemotståndliga blommor

av Hilda Maria Morgan

29 Maj 2024

Advertisement

Allt om odling av Lewisia cotyledon, en suckulent som får underbara blommor och inte kräver särskilt mycket skötsel, bara den perfekta placeringen. Denna växt uppskattas av alla som lyckas med den, oavsett om det är inomhus eller utomhus. Med rätt tips kommer den att växa sig vacker och passa fint på bord och möbler inomhus, eller på balkongen, terrassen eller i trädgården.

Advertisement

Idealisk exponering och klimat för Lewisia

lewisia i kruka på ett bord

ponyo_o422 /Instagram

Trots sin generösa blomning som verkar antyda en ömtålig växt, är Lewisia faktiskt ganska resistent. Faktum är att den lätt kan hållas utomhus, så länge lägsta temperaturerna inte sjunker under -5°C, och medeltemperaturen ligger runt 17-22 grader större delen av året. Mycket beror då på den geografiska region där du befinner dig: det är en växt som kommer från de bergiga regionerna i USA, där den sannolikt utsätts för avgjort lägre temperaturer.

Den trivs därför helst utomhus, men den kan även odlas inomhus. Men om vi börjar odla den på balkongen, terrassen eller i trädgården är det bäst att inte ta in den inomhus på vintern, utan då är det bättre att skydda den från kylan gärna med ouppvärmda växthus. Det är viktigt att skydda den mot snö och frost, därför behöver den repareras.

Den idealiska exponeringen är i full sol, även om den tål halvskugga, särskilt i varma områden.

Advertisement

Jord och bevattning

detalj av rosa lewisiablommor

@tomoko.abe16/Instagram

Växten föredrar väldränerad jord rik på organiska ämnen. Faktum är att om det blir vattenstagnationer i blomkrukans jord (om den är för kompakt eller svampig och det inte finns tillräckligt med dräneringshål på krukans botten), liksom om den står nedsänkt i vattnet på ett krukfat, kan detta orsaka rotröta vilket vanligtvis leder till att plantorna dör.

När det gäller bevattning gäller därför alltid regeln att inte överdriva: under tillväxtperioderna (vår och fram till midsommar) kommer det att vara nödvändigt att vattna oftare, medan du på hösten och ännu mer till vintern kan vattna mindre frekvent. I de kallaste och fuktigaste perioderna kan det faktiskt räcka med regn eller fukten från natten. Signalen för att förstå om vi behöver vattna är jordens tillstånd: när den har torkat är det dags att vattna.

Gödsling och beskärning av Lewisia

tät lewisiaväxt med orange blommor i en utomhuskruka

ahdekoart/Instagram

Du kan hjälpa plantan att bli friskare och frodigare med en lätt gödsling som bör ges på våren, eller ännu bättre under växtsäsongen. Även en balanserad gödsel (20-20-20) kan vara tillräcklig, som ges till växten enligt tillverkarens instruktioner, eller ännu bättre genom att minska koncentrationen lite jämfört med vad som normalt rekommenderas. Faktum är att det är lätt att oavsiktligt överdriva och ge för mycket näringsämnen till växten, vilket gör återhämtningen svår. Hellre lite för lite än för mycket!

Beskärning görs uteslutande för att bibehålla en kompakt form av busken, som oavsett inte når stora dimensioner. Och det är fortfarande tillrådligt att alltid ta bort vissna blommor och förstörda blad, utan att rycka bort stjälkarna på växten eller orsaka onödiga skador: om delarna inte lossnar lätt med händerna, använd alltid vassa och steriliserade saxar.

Advertisement