SOS: fläckar på madrassen? Effektiva och hemgjorda lösningar för att bli av med dem snabbt

av Hilda Maria Morgan

27 Maj 2024

Advertisement

Svett och alla andra kroppsvätskor som kan hamna på madrassen där vi sover varje natt lämnar oundvikligen fläckar, eller åtminstone märken. Och med dessa lämnas, ibland, också obehagliga lukter: allt detta är ohygieniskt och kan till och med förstöra kvaliteten på vår sömn. Därför är det bäst att agera direkt för att ta bort fläckarna så snart som möjligt. För att göra detta kan vi använda olika husmorsmetoder.

Advertisement

Rengöringsmedel och fläckborttagningsmedel för att ta bort fläckar från madrassen

Gulaktig fläck på en madrass

ohnoguts/Reddit

Bland de produkter vi kan använda snabbt, för att ha en riktigt praktisk lösning, finns såklart tvättmedel, just de som används till tvättmaskinen. Uppenbarligen kan de inte användas direkt på fläcken, eftersom vi inte skulle kunna skölja bort dem ordentligt.

Ta en sprayflaska och fyll den med vatten och lägg sedan till en jämn tesked tvättmedel. Välj ett tvättmedel som fungerar redan på en kall temperatur och som är skapat speciellt för att bleka och desinficera vita plagg. Blanda väl tills du har en homogen blandning, och spraya på madrassen där fläcken är.

För att få bort överskottet kommer du att behöva dutta med våta och väl urvridna trasor, men det är oundvikligt att lite grann blir kvar i madrassen, därför kan detta vara ett akut botemedel och är framför allt effektivt på lätta och nya fläckar.

Ett liknande alternativ, alltid lättillgängligt, är sprayfläckborttagningsmedel. Vi rekommenderar särskilt de med aktivt syre, medan det istället alltid avråds att använda de som är baserade på blekmedel, vilket kan vara skadligt för vissa typer av madrasser. Spraya en liten mängd på fläcken och använd sedan en handduk eller mikrofiberduk för att badda själva fläcken, utan att gnugga och låta produkten tränga in för djupt, som du då inte kommer att kunna få bort.

Det finns även sprayer avsedda speciellt för madrasser, som ska användas enligt tillverkarens instruktioner.

Ett extra tips: om du råkar ha en dammsugare som kan suga upp vätskor, som vissa som arbetar med ånga, kan du använda dem som ett sista steg efter att du har tagit bort fläcken lokalt för att få ut så mycket smuts och tvättmedel som möjligt som finns kvar på insidan av själva madrassen.

Advertisement

Alternativa lösningar baserade på vanliga ingredienser

Farmarelax/Amazon

Den bästa allierade vi hittar i köket för att behandla fläckar på madrassen är definitivt vit vinäger, särskilt ättika. Du kan använda det på två sätt:

  • I en sprayflaska, häll två delar vinäger och en del vatten
  • Tillsätt den till vatten- och tvättmedelsblandningen som beskrivs ovan. Eller ännu bättre: tillsätt först vatten och vinäger i lika delar och tillsätt sedan en ytterst liten del tvättmedel.

Spraya produkten på fläcken, låt verka i 5-10 minuter och dutta sedan hela området för att ta bort smutsen. Tillsatsen av vinäger tjänar också till att neutralisera dålig lukt.

Dessutom kan vi använda väteperoxid, speciellt om det handlar om blodfläckar. Istället för att hälla det på fläcken är det dock bättre att överföra väteperoxid till en sprayflaska och blötlägga fläcken med hjälp av den. Låt det verka i 15-20 minuter och dutta sedan för att ta bort allt. Om det behövs, upprepa operationen flera gånger. Väteperoxid är idealiskt för att desinficera madrassen.

Vilken metod använder du vanligtvis?

Advertisement