9 moderna planteringskärl och krukor för att göra balkonger och terrasser fantastiska

av Hilda Maria Morgan

26 Maj 2024

Advertisement

En vacker balkong full av blommor, en färgstark terrass som fräschas upp av växter av alla de slag: det här är inredningsdetaljer som berikar våra utomhusutrymmen, och för att vara värd för växterna behöver vi lämpliga planteringskärl och vaser. Kanske någon med en modern och fascinerande design, med geometriska eller abstrakta former, pastellfärger eller elektriska färger, klassiska eller innovativa material: ta en titt på idéerna nedan så kanske du hittar inspiration till att dekorera din balkong eller terrass och förvandla den!

Advertisement

1. Hög och tunn plastkruka

Prosperplast/Amazon

Perfekt för klätterväxter som sedan växer på en spaljé eller vägg-espalier, eller till och med för att hysa buskar med vertikala bladverk, eller kanske bambu: med planteringskärl som dessa kan du också skärma av räcken utan att ta upp plats på marken.

Advertisement

2. Minimalt planteringskärl för att hysa alla dina växter

dadolo.com

En mycket enkel men mycket effektfull design: detta planteringskärl gjort med en speciell polymer är perfekt resistent mot UV-strålar, och även lätt att rengöra med tanke på den släta ytan och mycket viktiga linjer. Att möblera utrymmet blir enkelt med sådana rena former, som fylls med vaser eller direkt med jord och växter, beroende på behov. En planteringskruka som liknar denna är också praktisk för att dela upp utrymmen på en stor balkong eller terrass!

När du letar efter den här typen av inredningsdetalker, var alltid uppmärksam på materialet: det måste testas för att motstå intensiv värme såväl som vinterfrost och ha en färg som inte riskerar att blekna vid exponering för väder och vind. Dessutom är många material nu designade för att vara lätta att återvinna, lätta att flytta men motståndskraftiga. Kanske behöver du spendera du lite mer, men det är en investering för framtiden.

3. Vashållare i målat stål

hiro.design

Precis som vashållare och cachepots som vi har inomhus kan man även utomhus tillåta all lyx att välja behagliga former och trendiga färger, som vissa pastellnyanser som man aldrig tröttnar på. Då kan en sån här krukhållare vara den perfekta idén att hålla upp varje kruka från marken, så att det blir lättare att tvätta golvet, samtidigt som man undviker de där irriterande cirklarna på marken, och krukorna själva kommer inte alltid att vara i kontakt med golvet.

Även metallen vi väljer för att ha utomhus måste vara behandlade så att de inte rostar eller missfärgas under årstidernas gång.

4. Futuristisk glans med galvaniserat stål

nordicnest.com

Sugen på en måndesign? Något futuristiskt men i verkligheten evigt? Då är galvaniserat stål perfekt: superstabilt och motståndskraftigt, det riskerar inte att förstöras som andra typer av metall som ofta används utomhus. Och med planteringskärl med geometriska och rena former har du direkt ett element som fångar uppmärksamheten.

5. ... Även runda!

viadurini.it

Om du bläddrar lite hittar du planteringskärl i galvaniserad metall i alla storlekar och former, även med en lätt satinfinish.

Galvaniserat stål är trots allt samma som används för trädgårdsredskap, även som vattentråg för betande djur, så det är perfekt för att stå emot dåligt väder. Men vid mer raffinerade ytbehandlingar som de på bilden är det bra att se till att rengöra ytan på rätt sätt för att den alltid ska vara som finast: för rutinmässig rengöring är en väl urvriden fuktig trasa tillräckligt, men i fallet med envis smuts behöver du använda en lätt slipande svamp (men utan metallkomponenter), gör rörelser i riktning mot satinfinishen, för att inte ändra dess utseende.

Advertisement

6. Abstrakta och exotiska former

archiexpo.it

Modernt betyder inte nödvändigtvis rena geometriska former: det finns också plats för mjukare och mer abstrakta silhuetter, som vissa designers. Detta är också fallet med keramikern Andile Dyalvane som tar med sig skönheten från sitt hemland, Sydafrika, i skapandet av dessa vackra utomhus-lervaser, som påminner om offringstraditionerna hos vissa afrikanska stammar. Därav namnet Bhaca, som betyder att offra på xhosa-språket.

7. En utomhuskruka i kork?

rodaonline.com

Det finns även utomhuskrukor i kork, som de från BUSH ON-kollektionen hos Roda. De är gjorda av brun kork av hög kvalitet, ett 100 % naturligt och ekologiskt hållbart material som ger dem ett helt tilltalande solid och kompakt utseende. En perfekt idé för att inreda vår uteplats på ett raffinerat och ovanligt sätt.

Advertisement

8. Galvaniserat stål men med en färgad finish

nordicnest.com

Du kan också hitta några krukhållare gjorda av galvaniserat stål, men sedan belagda med pulverlack för att hålla i princip för evigt. Många trendiga färger, från neutrala till de mest oväntade: vi behöver bara bläddra lite och hitta den perfekta kombinationen för vårt utomhusutrymme.

9. En chock av färg

nordicnest.com

Vi pratade om färger: förutom neutrala färger eller pastellnyanser kan du också gå mot riktiga stiluttryck med djärvt färgade planteringskärl. En elektrisk blå till exempel skulle sticka ut väldigt bra mot vita väggar, men även på terrakottafärgat golv, och inte bara det! Och det skulle kunna vara kul att välja de växter som bäst matchar dessa nyanser för ett helt spektakulärt resultat på balkongen eller terrassen.

Vilken typ av utomhuskruka eller vas skulle du vilja välja?

Advertisement