Förberedd dig för att kunna förvisa myggor från ditt hem med rätt knep

av Hilda Maria Morgan

25 Maj 2024

Advertisement

Så fort temperaturerna stiger blir vi tvungna att ta itu med myggorna, år efter år. Myggor är irriterande djur, ibland farliga för vår hälsa och även för våra husdjurs, med tanke på att de kan föra med sig sjukdomar. Av denna anledning finns det aldrig för många botemedel att använda i kampen mot myggor, för vilka det är bäst att förbereda sig med de mest effektiva metoderna.

Advertisement

Lösenord: agera omedelbart

Culexmygglarver

James Gathany, CDC/Wikimedia Commons (CC 2.5)

Det första vi kan göra för att begränsa antalet myggor som kommer in i våra hem är att göra den omgivande miljön ogästvänlig och därmed hämma deras förmåga att fortplanta sig i mycket hög hastighet. Hur då? Först och främst med larvicider.

Myggor lägger ägg varhelst det står stillastående vatten: krukfat i huset och trädgården, fågelbad, uppsamlingstankar för regnvatten och till och med skålarna där våra hundar och katter dricker. Vi kan dock inte undvika att ha dessa vattenstagnationer och därför kan man att agera på två olika sätt beroende på situationen.

  • För skålar där djur dricker (hundar, katter, fåglar): det är mycket viktig att byta vattnet ofta, även varje dag. Allt som krävs är att kasta ut utomhus på ett utegolv, där det inte finns någon risk för stagnation och vattnet torkar snabbt, på så vis tar man bort larvernas grundläggande medel för att växa och bli andra myggor.
  • Till krukfat och tankar bör vi istället använda larvicider som inte är skadliga för växterna. Därför bör sådana baserade på en bakterie som heter Bacillus thuringiensis israelensis användas. Det är faktiskt den enda som dödar larver av myggor och flugor, men är inte skadlig för andra nyttiga insekter och inte heller för växterna själva. Den bör användas enligt tillverkarens instruktioner.

Advertisement

Myggnät och fällor

ett myggnät med blommönster monterat på en fransk dörr

A.Bogino/Amazon

Om våra fönster och franska fönster inte är utrustade med myggnät är det dags att installera säsongslösningar. Det finns de som skärs till i längd och monteras med speciella tejper (som vanligtvis levereras tillsammans med monteringssatsen, och det är mycket enkelt att slutföra operationen), men även magnetiska sådana samt gardiner för franska balkonger och fönster med blykanter så att de hänger bra och inte fladdrar för mycket – och det finns även färgade med geometriska och blommiga mönster.

Om du kan, överväg att installera fladdermushus: vart och ett av dessa djur äter upp till 1220 insekter lika stora som myggor varje timme, så tänk på hur många de skulle utrota varje natt.

Förbered gör-det-själv-fällor, särskilt de baserade på färsk jäst. Lös upp en kub färsk jäst i ljummet vatten (om det är för varmt kommer du att döda jästen, vilket omintetgör allt), tillsätt 3 eller 4 matskedar socker. Denna blandning kommer att hällas i botten av en flaska som skärs på mitten, och som sedan täcks med den andra halvan, placerad in och ut, med halsen pekande nedåt utan att förbli nedsänkt. Jäst och socker drar myggor mot vattnet, men sedan kommer de (och larverna som sätter sig där och sedan växer) inte att kunna ta sig ut!

Redo att beväpna dig mot myggor?

Advertisement