De vackraste sommarblommorna att odla i trädgården eller på balkongen

av Hilda Maria Morgan

22 Maj 2024

Advertisement

Färgglatt och soligt: ​​blommorna som dyker upp i krukor och rabatter i våra trädgårdar och på våra balkonger förgyller sommardagarna och gör att vistandet utomhus blir ännu vackrare. Så vilka är de vackraste och mest älskade arterna att ta med i våra grönområden? Lavendel, solrosor, men även andra blommor som ofta inte får den uppmärksamhet de förtjänar. Låt oss ta en titt på några av de vackraste blommorna att beundra på sommaren.

Advertisement

Eldkrona

färgglada eldkronsblommor

https://www.instagram.com/p/Cl...

Det är en buske som kan nå 150-200 centimeter om den planteras i öppen mark eller i mycket stora krukor, och som verkligen fyller alla utrymmen med ett stänk av färg. De lyser verkligen upp trädgården med sina klotformade blomställningar, gjorda av många små blommor som också kan anta olika nyanser: varje blomställning kan gå från gult till rött, till rosa med mera! Placera dem i solen så kommer de trivas!

Advertisement

Salvia greggii

Rosa och vita salviablommor

gayswhogarden/Instagram

Pollinerande insekter gillar dem, de har en delikat arom (de är trots allt salvia) och blommorna håller länge. Men framför allt är prydnadssalvia mycket resistent, till och med kapabla att motstå korta perioder av torka och behöver därför inte konstant skötsel på sommaren. Om du har en mycket solig plats att fylla, överväg en av de tusen färgerna som salvia finns i: du måste se till att jorden är väldränerad och om du odlar dem i krukor måste du kontrollera dem kanske var 4-7 dag på sommaren, vattna dem endast när jorden torkar.

Om vintrarna i området där du bor i är hårda är det bättre att undvika sorter som har mycket stora blommor: de är oftast de ömtåligaste och riskerar att inte överleva den intensiva kylan.

Solros (Helianthus annuus L.)

Ett fält av solrosor med berg i bakgrunden

@nuestromundodegirasoles/Instagram

Solrosor är inte bara växter som kan odlas på fält för industriella ändamål: de är också vackra i trädgårdar, där det är roligt att följa hur de roterar varje dag för att följa solen. De växer lätt från frö, så även om du i slutet av säsongen ser att växten förfaller och blomman torkar, ta inte bort den: du kan ta några frön som du kan så nästa vår igen (i juni!) och lämna de blommorna där de står, de är till enorm hjälp för fåglar och djur som förbereder sig för vintern!

Röllika (Achillea millefolium)

Röllika på Kew Gardens, London

@emma_crawforth/Instagram

Röllikan anses vara en av växterna som är naturligt avvisande mot myror och andra jobbiga insekter, men är mycket uppskattad av pollinerande insekter, röllikan är också rik på helande egenskaper. Denna örtartade växt är lätt att odla, den kan växa även i mager jord och tål höga temperaturer bra, såväl som korta perioder av torka. En perfekt växt för dem som inte kan ägna för mycket tid åt odling av ömtåligare blommor, och redo att lysa upp varje hörn med sina vita blomställningar. Det finns även hybrider för att få gula, rosa eller röda blommor!

Fingerborgsblommor (Digitalis)

Fingerborgsblommor i en rabatt

@aintnothinbutplants/Instagram

Fingerborgsblommor är inte alltför krävande: den växer både i solen och i skuggan, även om den föredrar halvskugga under de varmaste perioderna. Om de står under den hetaste solen kan blommorna förstöras. Rörformade blommor växer på toppen av raka stjälkar, med nyanser av ljusrosa till blått, och en vacker spräcklig tratt att utforska på nära håll.

De producerar frön i mängd, vilket är anledningen till att det är lätt att få dem att komma tillbaka varje år och plantera fröna i slutet av vintern när det inte längre finns någon risk för frost. Ibland ser de till och med själva till att sprida fröna och föröka sig själva!

Advertisement

Riddarsporre

Riddarsporre "Pacific Giants"

https://www.instagram.com/p/Ct...

Kolumner av blå blommor, ibland med ett lila centrum, ibland även med ett vitt centrum, men inte bara! Riddarsporren kan också ha rosa eller vita blomställningar, och sorterna av hybridiserade former är så många att det nästan är pinsamt. Det är en fantastisk flerårig örtartad växt, som inte gillar särskilt varma klimat och därför odlas den i de varmare regionerna som en ettårig växt.

Den älskar soliga lägen och behöver jord rik på organiska ämnen, som dock är väldränerande, eftersom den inte tål vattenstagnation. Den blommar vanligtvis från mitten av våren och framåt – som ett fantastiskt bud om sommarens ankomst!

Skärmlavendel (Lavandula stoechas)

Skärmlavendel längs en gångväg

@rosa_glauca2021/Instagram

Skärmlavendel är en typ av lavendel med mycket mer pråliga blommor än den vanliga lavandula officinalis. De smala bladen har en blåaktig nyans, och blommorna dyker upp från slutet av våren och håller ända in på hösten. Som all lavendel älskar den mycket väl dränerande jordar och tolererar även fattiga marker. Eftersom det är skadligt för lavendeln med vattenstagnation är det en växt som ska vattnas först när jorden är helt torr, utan man blöter grenarna. Den blir inte särskilt hög (max 60 cm), men buskarna tenderar att vidgas och därför, för att behålla den kompakta formen full av blommor, rekommenderar vi att man beskär den i slutet av blomningen, endast av den fortfarande flexibla änden av varje gren. Med de avskurna delarna kan växten förökas med sticklingar.

Vilka av dessa växter skulle du vilja odla hemma?

Advertisement