Sköljmedel ja eller nej? Ta reda på i vilka fall det är bäst att undvika att använda det i tvätten

av Hilda Maria Morgan

22 Maj 2024

Advertisement

Det finns tvätt som inte blir som vi vill utan hjälp av en gnutta sköljmedel, och vi har alltid tillgång till det hemma. Men är du säker på att det alltid bör användas, eller att det är absolut nödvändig för alla typer av tvätt? Låt oss tillsammans ta reda på i vilka fall vi också kan undvika att använda sköljmedel, och vilka alternativ vi har att tillgå.

Advertisement

Freepik

Även om det är sant att sköljmedel doftar gott och mjukgör tygerna, är det också välkänt att det är en mycket skadlig typ av produkt för miljön – med några få undantag. Att känna till i vilka fall det är bäst att undvika att använda sköljmedel, och att ha effektiva alternativ tillgängliga där det behövs, är därför verkligen användbart och också bra för miljön.

Advertisement

Inget sköljmedel till handdukar

Freepik

Det kan verka som en motsägelse: idén att göra frottéhanddukar och badrockar mjuka och väldoftande kan verka kräva en specifik produkt. Och vad passar bättre än sköljmedel? Tja, att alltid använda denna produkt på handdukar leder till att minska deras uppsugningsförmåga, vilket gör att de sedan inte fungerar som de ska på vår hud.

Faktum är att det är lätt att sköljmedlet samlas mellan tygets fibrer utan att någonsin tvättas bort helt och i förlängningen gör det handdukarna hårdare, mindre absorberande och kanske till och med illaluktande. Frestelsen är att öka doserna av sköljmedel, men i själva verket behöver du göra precis tvärtom.

Hur kan man övervinna problemet? När du laddar tvättmaskinen med handdukar och badrockar, använd vit vinäger eller milt blekmedel istället för sköljmedel. Och om du verkligen vill använda sköljmedel då och då, komma ihåg att använda ett minimum!

Inget sköljmedel till sportkläder

Freepik

Detta förbud är partiellt, eller snarare, det sträcker sig bara till sportplagg gjorda med transporterande material, sådana som absorberar svett medan vi rör oss och flyttar den från tygets insida mot ytan, där det sedan avdunstar lättare (detta kallas sense of wicking technology). Problemet med sköljmedel på dessa tekniska tyger är att det täcker dem med en patina som sedan hindrar dem från att andas.

Andra fall där man bör undvika att använda sköljmedel

Freepik

Det finns andra typer av plagg eller föremål för vilka användningen av sköljmedel kan vara skadlig:

  • Mikrofiber: sköljmedel minskar avsevärt deras förmåga att absorbera vätskor och fånga upp damm.
  • Vattenavvisande tyger: risken är att fibrerna i dessa tyger förändras, vilket påverkar deras vattenavstötande funktion.
  • Brandsäkra plagg: detta är fallet med vissa arbetskläder, men även sådana som används av barn. De avlagringar som sköljmedlet lämnar på dem kan omintetgöra deras flamskyddande funktion.

Alternativ att prova

Beroende på vilket tyg de olika föremålen är gjorda av, kan de ibland behandlas med destillerad vit vinäger eller milt blekmedel (som inte skadar färgade föremål). Det handlar om medel som löser upp smutsen mellan fibrerna, inklusive eventuella avlagringar av tvätt- och sköljmedel, och som faktiskt gör kläderna mjukare. De fungerar därför också som metoder mot utveckling av dålig lukt.

Om vi ​​sedan gillar sköljmedlet på grund av dess doft, så kan vi få en liknande effekt genom att använda några droppar eterisk olja, gärna en med blommig doft (särskilt lavendel) eller mentol, eller citrus. De kan användas i sprayer som kan tillredas för hand och användas på kläder som fortfarande är fuktiga innan de torkas, eller till och med läggas till (3-4 droppar) i tvättmedlet vi använder vid tvätt.

Undviker du också att använda sköljmedel i dessa fall?

Advertisement