Myror inomhus: hur man får dem att försvinna med olika metoder och huskurer

av Hilda Maria Morgan

07 Maj 2024

Advertisement

Problemet med ett myrangrepp inomhus uppstår nästan överallt, inte bara i bostäder nära gatuplan och nära grönområden. Det händer att man ser dem dyka upp från några sprickor nära dörrar och fönster, även i hål i fogar mellan kakel, och sedan brukar de samlas i köket eller i badrummet, men det är inte heller omöjligt att hitta dem i sovrummet. Med allt krångel som följer med det. Hur kan man gå till väga för att eliminera problemet? Vi tar reda på det tillsammans.

Advertisement

Insekticider och fällor: en omdiskuterad fråga

Myror i köksskåp

b-elmurt/Reddit

Den enda typen av myror som utgör allvarliga risker för våra hem är hästmyror (Camponotus sp.): de kan orsaka strukturella skador, eftersom de kan tugga trä och skapar hål för att göra och utöka sina bon. I denna mening är ett storskaligt angrepp lika farligt som ett termitangrepp. I andra fall är myror bara till besvär, de har inget intresse av att komma och bita oss människor och de är inte heller särskilt farliga för husdjur... Men visst är det inte särskilt önskvärt att ha dussintals eller hundratals myror som ostört cirkulerar runt i huset.

Därför är det, om situationen är allvarlig, bäst att konsultera experter och förstå hur man desinfekterar. I mindre allvarliga fall kan insektsmedel och fällor av olika slag användas, men de måste ändå kombineras med andra metoder.

Med andra ord så fungerar användning av starka kemikalier i betydelsen att döda djuren som är i sikte, men det löser inte problemet från grunden. Vad du faktiskt alltid behöver göra (och ibland är det mer än tillräckligt!) är att förstå vad som lockar myrorna och var de kommer ifrån.

Oavsett, när det gäller dessa metoder, så är det att föredra beten som också kan nå larverna i kolonin tack vare att myrorna tar med sig ämnena tillbaka till boet. Men det handlar ofta om produkter som är ofta farliga för husdjur och barn. Så om du kan kontrollera situationen med alternativa och botemedel som är säkrare, såväl som mer humana, prova dem först.

Advertisement

Lös problemet från grunden: vad lockar myrorna?

Myror i grupp runt en plåtburk i en möbel

SchoolieMcSchoolface/Reddit

Det finns vissa faktorer som vanligtvis gör att myror tar sig in in i våra hem. Framförallt:

  • Huset är inte så rent, särskilt i badrummet och köket. Om det finns smutsiga platser, ansamling av damm, hår, kanske död hud (det händer även i våra sovrum, även mellan lakanen eller mellan sängen och väggen), smulor etc.… så kan detta på lång sikt locka insekter, inklusive myror. I köket handlar det om matrester, speciellt socker – men inte bara – som verkligen är en oemotståndlig frestelse för dessa insekter.

    Lösningen? Rengör regelbundet, och våttorka då och då också grundligt, för att sedan använda dig av (vi tar upp detta om en stund) produkter som också fungerar som avstötande medel.

  • Fukt och ruttet trä: dessa är riskfaktorer för angrepp av hästmyror, även om fuktiga miljöer också lockar vanliga myror (det är därför vi kan hitta dem i badrum). Därför bör du aldrig ha trä nära huset eller inne för länge utan att använda det, och du måste förstå och hantera orsaken till läckor eller fuktfläckar för att undvika risken för myror i huset.

Gör-det-själv-medel mot myror

Hål i fogmassan mellan plattorna i ett badrum orsakade av myror

Creativo

Bland botemedlen för att hålla myror borta från ditt hem kan du prova:

  • Vit vinäger: myror som letar efter mat använder feromoner och lämnar ett spår som fungerar som ett spår för andra myror. Detta osynliga spår kan avbrytas med en spray av vatten och vinäger i förhållandet 3:1 (300 ml vatten, 100 ml vinäger till exempel). Spraya varhelst du har sett myror gå, och särskilt vid ingången till huset.
  • Dofter som ogillas av myror: dessa insekter gillar inte lavendel och pepparmynta alls. Så du kan göra en spray med destillerat vatten, en matsked vit vinäger och 20 droppar av en av dessa eteriska oljor. Använd dem som en naturlig barriär vid dörrar och fönster och runt utrymmen där du inte vill hitta myror.

Självklart behöver båda dessa åtgärder upprepas regelbundet, men de är billiga och helt naturliga!

En annan sak du behöver göra är att följa myrorna för att förstå var de kommer in från. Med lite tålamod leder observation alltid till ett litet ingångshål, mellan vägg- eller golvbeläggningsplattor och ofta på karmarna av dörrar och fönster som vetter utåt. När myrorna väl har tagits bort (även dammsugits) från huset, och alla möjliga repellerande medel har sprayats inifrån och ut, måste dessa ingångar också tätas permanent med stuckatur och andra liknande material, för att förbjuda att andra myror gör entré.

Med rätt medel och åtgärder kan du bli av med myrorna i ditt hem utan alltför stora risker!

Advertisement