Marmorgolv: alla tips för att rengöra dem effektivt utan att skada dem

av Hilda Maria Morgan

06 Maj 2024

Advertisement

En natursten med tidlös skönhet och elegans, marmor är ett mycket uppskattat material och skapar golv som ger ett raffinerat utseende till hemmet.

Lika vackra som de är ömtåliga kräver marmorgolv särskild uppmärksamhet vid rengöring för att förhindra att de tappar sin glans och skadas i förtid.

I den här korta guiden förklarar vi vilka produkter som ska undvikas och vilka som bör föredras för rengöring av marmorgolv, vi visar ett enkelt recept för en naturlig, gör-det-själv-rengöring.

Advertisement

Produkter att undvika för rengöring av marmorgolv

Närbild av en fläck på ett grått marmorgolv

laglory/Reddit

För korrekt rengöring av marmorgolv måste vi komma ihåg att det finns produkter och material som vi absolut bör undvika om vi vill bevara våra golvs skönhet:

  • mycket nötande produkter: slipande svampar, borstar med hårda borst, mycket kraftfulla dammsugare kan lätt repa ytan, precis som mycket aggressiva eller nötande rengöringsprodukter kan skada den ömtåliga ytan;
  • sura produkter: vinäger och citron, men även vissa kommersiella rengöringsmedel med hög surhet kan fräta på alla naturliga stenar, inklusive marmor, och bör därför undvikas vid dess rengöring;
  • blekmedel: dess blekningsverkan kan fläcka och missfärga marmorn och dess användning rekommenderas därför inte, därför bör alla produkter som innehåller blekmedel undvikas;
  • ammoniak: ett annat ämne som kan skada marmor är ammoniak och alla produkter som innehåller det då det kan få marmorn att bli matt;
  • överskottsfukt: marmor är en mycket porös yta som absorberar vätskor extremt lätt; oavsett vilken produkt du än väljer för att rengöra dessa golv, var noga med att använda en ordentligt urvriden, mjuk trasa för att förhindra att överskottsfukt absorberas av marmorn.

Advertisement

Lämpliga produkter för rengöring av marmorgolv

Marmorgolv i ett vardagsrum fläckad med en ljus fläck

Accurate_Attitude_43/Reddit

Låt oss först och främst påpeka att det är av grundläggande vikt att alltid hålla våra marmorgolv rena och fria från damm och smuts, smuts kan utöva en nötande verkan på ytan och oundvikligen skada golvet. Att sopa våra golv dagligen är viktigt för att alltid hålla rätt nivå av hygien och renlighet, men när det gäller marmorgolv är det dessutom viktigt för att minimera risken för repor.

För att tvätta ditt marmorgolv ordentligt kan du köpa milda produkter som är specifikt utformade för dessa ytor eller använda gör-det-själv-medel som respekterar marmorns känslighet:

  • alkohol: 2 matskedar utspädda i varmt vatten räcker för att försiktigt rengöra ytan och eliminera kalkfläckar;
  • Marseille-tvål: en sked tvål i ljummet vatten kommer att skapa ett perfekt milt rengöringsmedel för dina golv;
  • väteperoxid: kan återställa marmor till sin ursprungliga glans, väteperoxid kan användas utspädd i varmt vatten som de två medlen som anges ovan;
  • bikarbonat: förbered en tjock pasta med lite vatten och applicera den på de svåraste fläckarna, låt verka i 30 minuter innan du tar bort den med en mjuk trasa.

Du kan blanda dessa ingredienser i ett effektivt och säkert DIY-recept för dina golv: häll 1 liter kokande vatten i skurhinken och tillsätt en sked riven eller flingad Marseille-tvål, 2 skedar bikarbonat och 5 skedar alkohol. Applicera lösningen på ytorna med en väl urvriden mjuk trasa, låt verka i några minuter och skölj med rent vatten.

Tack vare dessa användbara tips kommer dina marmorgolv alltid att vara rena, hela och glänsande.

Advertisement