Rengöring av duschhuvudet: hur man frigör ett igensatt, mobilt eller vägghängt duschmunstycke

av Hilda Maria Morgan

09 Maj 2024

Advertisement

Det kontinuerliga flödet av vatten som dagligen levereras av duschmunstyckena leder oundvikligen till att det bildas stopp, och plötsligt står vi där med en dusch som inte fungerar som den ska. Den primära boven är kalksten, men det kan ofta också vara andra organiska ämnen som transporteras med vattnet som utgör problemet. Det finns flera metoder som kan vara användbara för att rengöra och frigöra duschmunstycken, även beroende på modell, alltså om de är mobila eller fästa på väggen.

I vilket fall som helst måste vi förstå problemets omfattning. Om vi ​​bara märker små hinder som i själva verket inte skapar större förändringar i vattenflödet, kommer förmodligen inte en djuprengöring behövas; annars, om det bara kommer ut lite vatten eller med en avvikande stråle, måste du agera på djupet.

Advertisement

1. Mobilt duschhuvud

Creativo

Ett mobilt duschmunstycke, som alltså är kopplat till en flexibel slang ansluten till väggen, kan tvättas bekvämare än ett fast.

Du behöver en balja eller skål som är tillräckligt stor för att passa duschmunstycket (det bästa är om den är gjord av glas) och fylla den växelvis med:

  • Varmt vatten och vit vinäger i lika delar (var noga med att inte andas in vinägern som värms upp i vattnet, och håll inte ansiktet nära, det kan irritera dina ögon);
  • Varmvatten med 2 eller 3 matskedar citronsyra (var noga med att inte röra den med händerna, eftersom det är ett frätande ämne, så använd handskar och om det kommer i kontakt med huden är det bäst att skölja på direkten)

Låt dra i 30-45 minuter och använd sedan en mjuk tandborste för att ta bort all kalk och smuts som har löst upp sig.

När situationen är allvarligare, överväg – där det är möjligt – att demontera duschhuvudet från röret, eller åtminstone demontera den del som har hålen (detta är möjligt hos vissa modeller) och blötlägg de olika delarna i blandningarna som just angetts .. rengör dem separat innan du sköljer, torkar och sätter ihop allt igen.

Advertisement

2. Fast vägghängt duschhuvud

hudsonreed.com

För fasta väggmonterade duschhuvuden kan liknande blandningar användas, men för bekvämlighets skull kommer duschhuvudet placeras i en plastpåse tillsammans med lösningen, som stängs tätt runt halsen med ett elastiskt band. Det viktiga är att den del som har drabbats av kalk är nedsänkt i vinäger- eller citronsyralösningen så länge det behövs.

Även i detta fall, om situationen är allvarlig och det är möjligt att demontera duschhuvudets olika komponenter utan alltför många problem, är det lämpligt att blötlägga varje del separat.

Användbara tips

När det kommer till duschmunstycken och dess rengöring och underhåll är det bäst att komma ihåg ett antal faktorer:

  • Välj sådana som är gjorda av metall, som är mer långvariga och inte lika lätt blir igensatta som de som är gjorda av plast.
  • Undvik att använda blekmedel: vissa studier har visat att duschar rengjorda med blekmedelsbaserade lösningar tar emot fler mikrobakterier, även skadliga sådana.
  • Undvik att använda slipande verktyg, såsom borstar med hårda borst eller metallsvampar.
  • Minska mängden citronsyra, eller exponeringstiden för vinäger, om hålen hos duschhuvudet är täckta med gummi, annars riskerar du att förstöra dem.
  • Om situationen är mild kan du överväga att använda en nål eller tandpetare för att frigöra endast de små hålen från vilka vattnet kommer ut. Var noga med att inte trycka in nålen eller tandpetaren för långt, annars riskerar du att förstöra duschmunstycket eller helt enkelt trycka in kalken längre in.

När det gäller hur ofta man bör rengöra är det lämpligt att göra en grundlig rengöring varje eller varannan, men att kontrollera varje vecka är det bästa sättet för att kunna skjuta upp en mer noggrann rengöring.

Advertisement