Jordgubbsfläckar på tyger: hur man får dem att försvinna från kläder och dukar

av Hilda Maria Morgan

06 Maj 2024

Advertisement

Läckra som få andra bär, oemotståndliga speciellt när det är rätt säsong, jordgubbar är bland de mest älskade bären av alla. Men det är inte ovanligt att det skvätter lite saft på våra kläder när vi äter några, eller så kan det också hända att när vi serverar dem vid bords så lyckas några av dem lämna en väl synlig fläck på duken. Som alltid är det bästa att agera snabbt på fläckar för att ta bort dem, men om vi inte gör det på en gång, eller om rengöringen inte lyckas vid första försöket, vad kan vi då göra?

Advertisement

Vad kan man göra när ett tyg blir fläckigt av jordgubbsstänk

Närbild av jordgubbar i en skål

Needpix

Det första nödvändiga ingreppet när en jordgubbe lämnat lite saft på ett tyg, och ännu mer om mycket av dess saft faller på tyget, är att dutta försiktigt med en absorberande trasa eller handduk. Det är viktigt att undvika att gnugga, eftersom detta gör att vätskan tränger djupare in i fibrerna. Målet i denna "nödaktion" är bara att absorbera så mycket vätska som möjligt för att inte lämna den kvar på plagget eller duken.

Det andra steget är istället att förbereda en lösning av kallt vatten och milt tvättmedel i en liten skål. Vi rekommenderar ett tvättmedel som du använder till tvättmaskinen (även för handtvätt), eller Marseille-tvål. Men om tyget är mycket motståndskraftigt (inte siden eller andra ömtåliga ämnen) kan till och med en droppe organiskt diskmedel, inte för aggressivt, fungera bra – men det är alltid bäst att först testa på en oansenlig del av tyget.

Denna lösning ska duttas direkt på fläcken med en svamp tills den är mättad, och lämnas sedan att verka i 15 minuter.

Advertisement

Tvätt av ett plagg som blivit smutsigt av jordgubbssaft

Jordgubbsfläckar på vitt tyg

jules128/Reddit

Efter den förebyggande behandling som den nyss beskrivna, som är mer effektiv på färska fläckar men också hjälper för de som redan torkat, går vi vidare till huvudtvätten.

Rådet, för fläckar orsakade av saften från frukt som i fallet med jordgubbar, är att använda kallt vatten, därför:

  • I tvättmaskinen, använd ett program för ömtåliga kläder och kallt vatten. Till vita plagg, välj tvättmedel som är utformade speciellt för dem.
  • Även vid handtvätt, använd kallt vatten eller högst rumstemperatur, gnugga försiktigt och utan att skrynkla plagget för mycket. Sköljning bör också ske med kallt vatten.

Innan du går vidare till torkning, oavsett om tyget lufttorkas eller körs i torktumlaren, se till att fläcken har försvunnit från tyget: värmen kan under torkningsfasen faktiskt göra att fläcken fastnar permanent. Upprepa därför behandlingen och tvätten vid behov.

Alternativa huskurer, plus ett husmorsknep

Bland de metoder som oftast rekommenderas som alternativa huskurer att prova - speciellt när den nyss beskrivna metoden inte har gett de önskade effekterna, finns dessa:

  • Blanda 3 matskedar bikarbonat med en matsked vatten för att skapa en mycket tjock pasta, som du sprider på fläcken för att täcka den med ett jämnt lager. Låt det verka i en kvart eller mer: pastan ska absorbera pigmentet och göra fläcken ljusare. Detta följs sedan av en kallvattentvätt enligt ovan. Detta är därför en metod som även kan prövas som en alternativ förbehandling till tvättmedel och vatten.
  • Ett annat alternativ som förbehandling, men som också kan fungera som en metod att lägga till om tvätten som beskrivits ovan inte fungerar, är att använda citronsaft för att mätta fläcken, låt verka i en timme och skölj sedan med kallt vatten och fortsätt med tvätten. Denna variant är dock till för med vita eller ljusa tyger.
  • Som ett ytterligare steg jämfört med huvudtvätten som förklarats ovan, men om det inte helt raderar fläcken, kan du prova att gnida lite isopropylalkohol på fläcken - förutsatt att tyget kan behandlas med detta ämne. Efter att ha gnuggat för att ta bort fläcken, skölj med kallt vatten.
  • Husmorsknepet: det är en metod som definitivt går emot strömmen, men som används och sprids från generation till generation. Varför säger vi "mot strömmen"? För det innebär användningen av motsatsen till kallt vatten! I själva verket går det ut på att lägga föremålet som ska rengöras platt på botten av badkaret, koka upp lite vatten och sedan låta vattenstrålen falla från lagom höjd, för på så sätt, förklarar förespråkarna, går det snabbt genom tyget och rinner bort. Man kanske tänker att stänk från kokande vatten skulle kunna vara svåra att hantera (det är därför det inte är tillrådligt att göra detta på duschgolvet eller i ett handfat). Eftersom värme alltid anses vara en fiende till frukt- och bärfläckar... bör denna huskur testas men inte omedelbart tas som en definitiv lösning!

Vilken metod föredrar du?

Advertisement