Burkmat: varför det inte är bra att förvara resterna i dess burk

av Titti Carlberg

15 April 2024

Burkmat: varför det inte är bra att förvara resterna i dess burk
Advertisement

Plåtburkar är en del av vår vardag och även om de är användbara för långsiktig förvaring av livsmedel är de inte alltid så bra för vår hälsa eller smaklökar.

Att förvara matrester i kylskåpet eller i dess ursprungliga plåtburkar kan till exempel förändra de organoleptiska egenskaperna i livsmedlen och vara potentiellt skadligt för vårt välbefinnande.

Låt oss upptäcka varför det inte är bra att förvara matresterna i dess plåtburk.

Advertisement

Detta är varför det inte är bra att förvara rester i dess burk

Detta är varför det inte är bra att förvara rester i dess burk

Pxhere

Plåtburkar för livsmedelsförvaring är huvudsakligen gjorda av rostbeständigt aluminium och laminerat stål som kan stängas för att skapa ett vakuum för långvarig förvaring, skyddad från kontakt med luft, fukt och värme.

Men en öppnad behållare innebär förlust av sterilitet och kontakt med luft, och i synnerhet syre orsakar frigöring av potentiellt skadliga ämnen som förändrar livsmedlet. Detta gäller särskilt för sura livsmedel, som genom att reagera med burkens metall kan förorena innehållet, ändra dess smak och utsätta det för spridning av mögel och bakterier.

Att täcka burken med plastfolie kan vara användbart för att minska kontakten med syre, men det är inte en avgörande åtgärd och tillåter bara ett par dagars förvaring.

Men inte bara: livsmedlet kan även torka ut om det ligger i en öppen behållare på grund av den efterföljande kontakten med syre, vilket påskyndar försämring, potentiellt orsaka att vätskor rinner ut i kylsåpet, vilket kan förorena andra livsmedel som finns i det.

Advertisement

Förvaring av matrester

Förvaring av matrester

Rubbermaid Products/Flickr

Så hur ska vi förvara resterna efter att vi öppnat burken?

Den bästa metoden för korrekt förvaring av livsmedel efter att ha öppnat deras burkar är att överföra resterna till glasburkar, helst med en lufttät försegling, eller plastbehållare som är fria från bisfenol A. Att täcka livsmedel med plast- eller aluminiumfolie kan också vara en bra idé för att bevara arom, smak och fukt.

Kom också ihåg att resterna måste ordnas korrekt i kylskåpet, enligt ett exakt mönster: frukt och grönsaker ska förvaras i den nedre lådan, kött, fisk, fågel och råvaror på den nedre hyllan, tillagad och konserverad mat på mellanhyllan, och på de övre ägg, mjölk och ost. I facken på dörren kan man förvara de produkter som inte kräver så kall kylning som drycker.

Slutligen är det bra att vara uppmärksam på varm mat: vänta alltid tills det har kallnat helt, för att förhindra att temperaturen i kylskåpet stiger och orsakar överbelastning av vitvaran.

Vill du fortfarande förvara resterna i dess ursprungliga burk?

Advertisement