5 oanade föremål att rengöra regelbundet i hemmet för ett hälsosammare liv

av Hilda Maria Morgan

24 Maj 2024

En fjärrkontroll och ett datortangentbord
Advertisement

Varje dag omger vi oss med föremål som, utan vår vetskap, kan samla på sig betydande mängder smuts. Så låt oss se vilka fem saker du absolut måste inkludera i din nästa städning av hemmet.

Advertisement

1 - Smartphones och surfplattor

Baksidan av en smartphone med smutsfläckar på grund av slitage

Reddit

En studie utförd av University of Arizona avslöjade att våra smartphones hyser fler bakterier än vad som kan hittas på en toalettsits.

Huvudorsaken till denna överraskande upptäckt är bristen på regelbunden rengöring av enheten, till skillnad från vad som händer i badrummet.

När man byter telefoner sinsemellan kan detta också göra det lättare för virus att överföras från en person till en annan.

För att desinficera din mobiltelefon, använd helt enkelt en mjuk trasa indränkt i en alkohollösning.

Advertisement

2 - Kudden

Kuddar på en säng, varav den ena är ren och vit och den andra kraftigt fläckig

@stinkytootz / Reddit

En studie gjord av forskare från St. Bartholomew's Hospital i London och National Health Service har visat att kuddar kan samla på sig ett stort antal skadliga ämnen, inklusive kvalster från damm, fragment av död hud, spår av saliv och olika andra typer av bakterier.

Experter varnar för att denna blandning kan orsaka olika åkommor som huvudvärk och rinit, särskilt hos personer med allergier eller svagt immunförsvar.

För att minimera dessa risker rekommenderar vi att du tvättar dina kuddar regelbundet i tvättmaskinen eller byter ut dem vartannat år som en försiktighetsåtgärd.

3 - Madrass

Gulaktiga fläckar på en madrass

@ChickWithPlants / Reddit

Enligt olika forskning kan en madrass hysa 100 000 upp till 10 miljoner kvalster, såväl som en mängd olika bakterier och smuts. Dessa siffror varierar också beroende på madrassens ålder och dess kvalitet.

Idag finns det innovativa modeller på marknaden som, förutom att förbättra sömnkvaliteten, även erbjuder ett större hygieniskt skydd. Det är dock viktigt att hålla din madrass ren och se till att du luftar den regelbundet för att förhindra uppbyggnad av fukt som uppmuntrar bakterier att föröka sig.

Dessutom är det en god idé att dammsuga upp damm minst en gång i veckan med en vanlig dammsugare.

4 - Fjärrkontroll

En fjärrkontroll i en plastpåse

@underthesemaphore / Reddit

University of Houston har genom en av sina studier framhållit att fjärrkontrollen, ett föremål som hanteras dagligen av alla i huset och i kontakt med olika rester (som popcornkärnor), kan vara en behållare för bakterier jämförbar med toaletten.

Denna forskning fokuserade särskilt på fjärrkontroller som finns i hotellrum och detekterar närvaron av miljontals bakterier av olika typer.

5 - Datortangentbordet

Ett datortangentbord täckt av smulor

@xmohsen86 / Reddit

Tangentbordet, en trogen följeslagare under våra långa arbetsdagar, är notoriskt en tillflyktsort för damm, hår och matrester tack vare dess många springor.

Vi rekommenderar därför att du tar dig tid att rengöra den med jämna mellanrum, med en trasa fuktad med en alkohollösning för att desinficera den och en dammsugare för att effektivt ta bort smuts.

Under din nästa hemstädningssession, glöm därför inte att ägna lite tid åt att rengöra även dessa föremål, som, som vi har sett, är platser där det finns en stor spridning av bakterier.

Advertisement