Bananer som DIY-gödningsmedel: en naturlig näring för våra plantor

av Titti Carlberg

03 November 2023

Bananer som DIY-gödningsmedel: en naturlig näring för våra plantor
Advertisement

odlingen av våra växter är en av de väsentliga elementen gödsel, som ger rätt näring så att de kan växa och tillåta en snabb tillväxt, välmående och frodiga. Användningen av syntetiskt kemiska gödselmedel är dock inte alltid vårt val, eftersom de kan visa sig vara potentiellt skadliga föroreningar för vår hälsa och för att skydda vår planet.

Av denna anledning och för att hitta billigare gödselmedel letar vi ofta efter naturliga alternativ, kanske beredda hemma med våra egna händer, för att förse våra växter med rätt näring. Kaffesump, kokvatten från spannmål, potatis och bananskal... det finns verkligen många lösningar som föreslås av vänner som brinner för trädgårdsarbete och på webben.

Bananskal, i synnerhet, är ett väldigt populärt gödningsmedel som har rekommenderats sedan en tid tillbaka, men kan vi vara säkra på att det är effektivt? Och framför allt, hur ska vi använda det för att få maximalt resultat utan irriterande biverkningar?

Advertisement

Vad gör bananskal för växterna?

Vad gör bananskal för växterna?

Pexels

Användningen av bananskal för växtgödsling är alltmer utbredd eftersom det inte bara gör att vi kan spara pengar och samtidigt återvinna vegetabiliskt avfall, utan det verkar också ge utmärkt näring till våra växter, vilket garanterar dem en blomstrande och frodig tillväxt. Anledningen till denna användbarhet för växterna ligger i den höga kaliumhalten som finns i detta avfall, som släpps ut i jorden och följaktligen absorberas av rötterna och denna praxis har även bekräftats av flera vetenskapliga studier. 

En studie utvärderade i synnerhet effekten av användningen av bananskal på jordbruksmark, vilken gav uppmuntrande resultat på växternas tillväxt och hälsa. Slutsatsen blev att bananskal kan vara ett giltigt alternativ till användningen av kemiska gödningsmedel.

Vad används kalium till i växter? Detta mineral är grundläggande för olika aktiviteter relaterade till växtens överlevnad, för att säkerställa dess stabilitet och reglera många processer, inklusive kolhydratbalansen. En väsentlig mineral, därför, som nödvändigtvis måste integreras om det saknas i jorden.

Advertisement

Hur man förbereder bananskal till gödningsmedel

Hur man förbereder bananskal till gödningsmedel

FarSuit8/Reddit

Men hur använder man bananskal för att gödsla växterna? Det finns olika användningsområden där man kan använda det:

  • du kan helt enkelt använda bananskal som kompost i dina krukor, för detta ändamål måste skalen förberedas genom att ha dem i ugnen på svag värme med den släta delen mot plåten (man kan också lägga in dem i ugnen medan den svalnar efter att du har lagat mat) och när de är helt svärtade lägger du dem i en lufttät behållare för förvaring.
  • alternativt kan du förbereda flytande kallt eller varmt gödselmedel. I det första fallet ska du bara lägga bananskalen i vatten för att macerera i 48 timmar innan du gödslar plantorna med dem, medan du bevattnar dem. 
    I det andra fallet ska du skära bananskalen i bitar och koka dem i minst 15 minuter, låt lösningen svalna i kastrullen, mixa blandningen och sila lösningen. Späd ut det med 2 delar vatten innan du gödslar växterna med det.

Nu är du redo att gödsla dina växter.

Advertisement