Hur man väljer rätt orkidé första gången man köper en för att starta på rätta sättet

av Titti Carlberg

05 November 2023

Hur man väljer rätt orkidé första gången man köper en för att starta på rätta sättet
Advertisement

Nuförtiden är det väldigt enkelt och billigt att köpa krukväxter och i synnerhet orkidéer. De finns tillgängliga i stort sett alla varuhus, stormarknader och på onlinebutiker, orkidéer är perfekta presentidéer och underbara dekorationer i våra hem. De finns alltid tillgängliga till en låg kostnad, men tyvärr bleknar ofta deras dekorativa utseende på kort tid, med ett progressivt vissnande

Att se sina växter vissna är alltid en besvikelse och det är verkligen synd att orkidéer vissnar och dör före dess tid. Detta är varför det är viktigt att vara förberedd på orkidéns behov av ljus, vatten och näring, samt all extravård som behövs när man odlar dem.

Men även om man har den största kunskapen om rätt skötselteknik verkar det i vissa fall vara otillräcklig, och detta är för att orkidéerna vi köper i en butik redan är försvagade när vi kommer hem med dem. Det är därför det är viktigt att veta hur man väljer rätt växt vid köptillfället, för att undvika att orkidén vissnar i förtid.

Så hur väljer vi den mest lämpliga orkidén? Nedan finner du några användbara tips.

Hur man väljer en orkidé att köpa

Hur man väljer en orkidé att köpa

Pexels

När det är dags att välja orkidé finns det några viktiga aspekter att ta hänsyn till för att säkerställa att din växt är frisk och att den kommer att bli långlivad även efter att den första blomningen har avslutats.

  • Rötter: den allra första aspekten att ta hänsyn till är förvisso rötterna, den viktigaste delen av växten eftersom de är ansvariga för absorptionen av vattnet och näringsämnena, men också för att utföra fotosyntes.
    Kontrollera orkidéns rötter noga: de ska vara långa och ljusgröna, ljusare om rötterna är torra, mörka om de är blöta. Om rötterna är mörka och bruna eller vita och silverfärgade betyder det att de är döda eller ruttna och en växt vars rötter redan är döda har ingen lång tid kvar att leva. För att noggrant utvärdera rötternas hälsa kan du göra ett preliminärt test: ta försiktigt tag i växten nära substratet och skaka den lätt, om rötterna inte är förankrade i krukan, lyft dem för att observera dem bättre.
  • Blad: den andra saken att utvärdera är bladen, som ska vara fasta, tjocka och gummiliknande, ljusgröna till färgen, liknande Granny Smith-äpplet. Kontrollera också att de är fria från insekter, brister och ojämna fläckar, ofta orsakade av spridning av bakterier.
  • Blommor: ägna också en utvärdering av blomman: om du vill njuta av blomningen på din orkidé under en längre tid, vid köpet ska du välja en med knoppar som inte är helt öppna: om det är en långblommande art kan den blomma under en hel månad och om den är i inledningsfasen av blomningen kommer den att muntra upp dig länge.

Advertisement

Inledande vård av din rätta orkidé

Inledande vård av din rätta orkidé

Christine Matthews/Wikimedia Commons

När du köper en orkidé, informera dig noggrant om namnet på arten du har bestämt dig för: faktum är att det finns många sorter runt om i världen som alla kan ha olika skötselbehov. Genom att veta namnet på den orkidé du köper kan du enkelt hitta information om dess ursprungsmiljö och följaktligen också om de mest korrekta miljöförhållandena för dess välstånd.

När du väl kommit hem kan du ställa ut din orkidé i mitten av rummet, kanske på matsalsbordet eller vardagsrumsbordet, men kom i håg att slutdestinationen måste garantera lämpliga ljusförhållanden och fuktighetsgrad. Var försiktig med kalldrag och ventiler, och övervattna den inte. Trots att det är tropiska växter som kräver en fuktig miljö, tolererar orkidéer uttorkning bättre än överflödigt vatten.

Nu är du redo att njuta av din orkidé!

Advertisement