Bokhyllor för barnkammaren: 12 roliga och kreativa projekt

av Hilda Maria Morgan

24 Oktober 2023

Bokhyllor för barnkammaren: 12 roliga och kreativa projekt
Advertisement

Hur ofta barn närmar sig läsning och läslust beror inte bara på vilken typ av böcker vi köper till dem, utan också och framför allt på hur vi presenterar dem. Våra vanor utgör ett bra exempel för dem men också sättet på vilket vi presenterar de olika aktiviteterna de kan ägna sig åt är viktigt för att fastslå om de kommer att brinna för dem eller undvika dem.

Att vi först och främst skälva läser när vi är i deras sällskap är därför grundläggande, men har du tänkt på ett attraktivt sätt att ordna deras böcker på i sovrummet eller vardagsrummet? Arrangemanget måste utformas efter dina barns ålder och vanor, så att deras favoritböcker alltid är inom räckhåll och de lätt kan nå dem även oberoende av oss.

Skapa en bekväm och välkomnande läshörna för barnen där de fritt kan använda alla de böcker de har till sitt förfogande, de kommer att bli mer uppmuntrade att sätta sig ner och läsa istället för att välja andra spel och lekar.

Om du har ont om idéer föreslår vi 12 roliga och kreativa projekt för ditt barns bokhylla.

Advertisement

1. Bokträdet

Det bästa sättet att introducera de små för något är att göra det magiskt: skapa ett bokträdväggen genom att placera bekväma mattor och läskuddar vid dess fötter.

Advertisement

2. Trälåda med hjul

Trälådor är perfekta för att förvara böcker och leksaker som sorteras väl och delas in efter kategorier. Genom att lägga till hjul på lådorna kommer barnen bekvämt kunna följa med dig till vardagsrumssoffan för den dagliga läsningen.

3. Boklåda

Om böckerna är på barnens höjd blir det lättare för dem att plocka upp dem och börja bläddra i dem. En bra idé är att återanvända en gammal låda och lägga till några ben, böckerna kommer alltid att vara redo att användas.

4. Soffbokhylla

Integrera en liten bokhylla till era barn bakom vardagsrumssoffan. Med ett lågt skåp kan de enkelt ta en och sedan sätta sig bredvid dig. Du kan också välja en möbel med flera hyllor för baksidan av din soffa, genom att använda de nedre för barnböckerna och de övre för din.

5. Liten Montessoribokhylla

En smal bokhylla monterad på väggen, där böcker kan ställs med framsidan väl synlig: det blir lättare att fånga barnens uppmärksamhet.

Advertisement

6. Flervåningshylla

Med en liten hylla med flera våningar kan du hålla ordning på böcker och leksaker och dina barn kommer att kunna välja sin favoritsysselsättning när som helst. Du kan också göra den med DIY genom att foga samman två gamla lådor eller två fruktlådor i trä.

7. Vagn med flera våningar

För yngre barn kommer en vagn med flera hyllor att vara ett praktiskt sätt för att förvara böcker. Hjulen gör att de enkelt kan ta med den bredvid deras säng när det är dags att lägga sig.

Advertisement

8. Multifunktionell bokhylla

En multifunktionell bokhylla är perfekt för att lära barn att läsning kan vara lika roligt som deras leksaker. De nedre lådorna kan bekvämt rymma leksaker, medan de övre hyllorna rymmer både leksaker och böcker, med hyllor i Montessori-stil för att visa omslagen på deras favoritböcker.

9. Lutande bokhylla

Ett annat roligt sätt att förvara barnböcker är att använda en lågt lutande hylla, där de kan placeras bredvid leksaker och gosedjur.

Advertisement

10. Gammal resväska

Och hur vore det om ni använde en gammal resväska för att förvara och visa barnböckerna?

11. Hyllor

Smala hyllor placerade i rätt höjd för dina barns armar är en praktisk platsbesparande lösning för böcker.

Advertisement

12. En vagn med böcker

Känner du till de där gamla vagnarna med vilka barn en gång strövade på gatorna och bar alla sina leksaker med sig? De förvandlas till fantastiska resande bokhyllor!

Hur har du ordnat du böckerna i dina barns rum?

Advertisement