Odling av suckulenter: när och hur man gödslar dem naturligt för att få frodiga växter

av Hilda Maria Morgan

22 Oktober 2023

Odling av suckulenter: när och hur man gödslar dem naturligt för att få frodiga växter
Advertisement

I odlingen av vilken växt som helst finns det få viktiga element för att garantera framgång och frodig tillväxt: korrekt placering baserat på ljus, temperatur och luftströmmar, adekvat bevattning, skydd mot potentiella parasiter och gödning. Denna sista operation som ofta förbises av hobbyodlare är istället av grundläggande betydelse för att dina växter alltid ska få rätt mängd näring som är kvalitativt anpassad för deras tillväxt och i många fall visar det sig vara den mest effektiva lösningen för att återuppliva växter som verkade avsedda för soptunnan.

Suckulenter, trots att de är växter som är vana vid extrema förhållanden och därför mycket anpassningsbara även till bristen på skötsel, är dock inget undantag från denna regel och även de kan dra nytta av rätt dos av gödselmedel vid rätt tidpunkt.

Precis som alla andra växter har suckulenter också särskilda näringsbehov och det är viktigt att respektera dem så att växterna blir mer och mer välmående, vilket kommer ge dig stor tillfredsställelse.

Nedan föreslår vi några användbara indikationer på när och hur du naturligt gödslar dina suckulenter.

Advertisement

Hur mycket och när man ska gödsla suckulenter

Hur mycket och när man ska gödsla suckulenter

MagicDoboj/Reddit

Den första grundläggande uppmärksamheten vid gödsling av suckulenter måste ägnas åt kvantiteterna och tidpunkten; i själva verket kräver dessa växter inte riklig och frekvent gödsling, små mängder gödningsmedel kommer att räcka endast under växtsäsongen, alltså på våren och sommaren, var 1-2 månad beroende på art.

Överdriven användning av gödselmedel kan resultera i en rad problem som, istället för att främja tillväxten av dina växter, kommer att hämma den:

  • näringsobalanser: jorden kan vara näringsmässigt obalanserad med ett överskott av vissa element och en brist på andra;
  • överskott av salter: en överdriven mängd salter i jorden förhindrar korrekt absorption av vatten och näringsämnen av rötterna, vilket resulterar i hungersnöd för växterna;
  • urlakning: överskott av näringsämnen skulle dessutom transporteras utom räckhåll för rötterna, och därmed bli oanvändbara, vilket leder till avfall och föroreningar;
  • surhet: överdriven gödsling kan leda till en ökning av jordens surhet med åtföljande svårighet för växterna;
  • skadedjur: växter som gödslas för mycket är mer mottagliga för att skadedjur slår rot, eftersom de blir mindre motståndskraftiga.

Advertisement

Naturliga DIY-gödselmedel för suckulenter

Naturliga DIY-gödselmedel för suckulenter

xxmatentv123xx12/Reddit

Men hur görs det idealiska gödselmedlet för suckulenter? Två grundläggande beståndsdelar för dessa växter är fosfor och kalium som hjälper tillväxten av vävnader och blommor, medan kväve måste finnas i små mängder eftersom det istället kan försvaga växternas vävnadsstruktur. Andra viktiga mineraler är kalcium, järn, mangan, koppar och zink, som främjar utvecklingen av frön och taggar. Och hur är det med pH-värdet? För suckulenter är det idealiska värdet något surt, runt 6-6,5.

Vi föreslår två intressanta recept för att göra ett DIY-gödselmedel till dina suckulenter:

  • Kompost: att göra kompost hemma är ganska enkelt och idag är det möjligt att köpa komposter att bekvämt förvara i trädgården och på balkongen. Du kan också använda kompost för dina suckulenta växter, helt enkelt genom att blanda den med jorden eller förbereda ett kompost-te; du kan enkelt förbereda det genom att sänka ner komposten i en bomulls- eller gasvävspåse i vatten under 24/48 timmar, rör om ibland precis som du gör med ett klassiskt te. Använd den färsk, inom några timmar efter beredning. Var försiktig med överskott: det kan göra jorden för tät, sakta ner dräneringen och bilda rotröta.
  • Äggskal: äggskal är en naturlig källa till kalcium och många andra mineraler, de är utmärkta gödningsmedel för dina växter, också för suckulenter, samtidigt som de är väldigt lätta att använda. Faktum är att allt du behöver göra är att smula sönder äggskalen och fördela dem på jorden så att de kommer att kunna verka välgörande på dina växter. Förbered dem noggrant och förvara dem i en lufttät behållare, du kan även återanvända dem vid ett senare tillfälle. Var noga med att inte överskrida mängden, det kan göra jorden överdrivet alkalisk.

Kände du redan till dessa naturliga gödselmedel för suckulenter?

Advertisement