"Levande" centerpieces: idéer för att dekorera bordet med blommor

av Titti Carlberg

02 November 2023

"Levande" centerpieces: idéer för att dekorera bordet med blommor
Advertisement

Lite grönska, eller till och med blommor, i mitten på bordet är alltid trevligt att se, och i själva verket är mittpunkterna oftast blommiga kompositioner, kanske skurna, falska eller torkade blommor. Eller någon sorts stilleben som kombinerar många dekorationer, speciellt om de är säsongsbetonade. Men hur är det med att använda krukväxter istället? Dessa är de så kallade "levande" mittpunkterna, de som vi i huvudsak fortsätter att odla precis som vi gör med vilken krukväxt som helst.

Ta en titt på hur många sätt du kan välja att dekorera ditt bord på detta sätt.

Det är verkligen tillräckligt med en krukväxt mitt på bordet

...Eller mer än en ! Om vi har krukväxter, kanske små och säsongsbetonade, behöver vi bara välja matchande krukor, och två eller tre av dem kommer att göra allt, redo att återvända till fönsterbrädorna, till balkongen eller var som helst där de stod innan.

Advertisement

En väldigt enkel idé som ofta förbises:tänk till exempel vilken behaglig doft vi skulle känna om vi hade aromatiska växter som mittpunkt.

En liten bonsai som enastående mittpunkt

Bonsai är alltid underverk att beundra: idén att förvandla stora växter till miniatyrer i alla avseenden fascinerar alla. Och de som fortfarande är små kan också fungera som mittpunkt.

Säkert skulle dessa miniträd eller buskar som verkar tillhöra en sagovärld också bli ett intressant samtalsämne.

Ett arrangemang med levande växter

Om vi istället vill skapa en trädgård i en skål, då måste vi först fundera på vilka växter som ska kombineras. Det finns många av dem, fortfarande små, som kan hittas på diskarna i plantbutiker, marknader och floristbutiker, vi kan fråga en expert om de vi gillar bäst kan kombineras i en skål som är tillräckligt djup för att innhålla tillräckligt med jord.

Advertisement

Vanligtvis hittar vi ormbunkar, pileor och andra små exemplar. En mycket elegant kombination kan vara ormbunkar och orkidéer!

Om vi vill vara trygga med den jord som finns är det praktiskt taget aldrig fel att fylla olika behållare med suckulenta växter, som alltid gör ett stort intryck med sina former och färger.

Advertisement

Mossa som mittpunkt på bordet

Ett mindre utforskat alternativ, men säkert superprofessionellt är att skapa en miniträdgård med mossa i en behållare att använda som mittpunkt.

Det kommer alltid behövas vatten redo att spraya när det behövs, men det är inte så svårt som det verkar att skapa dessa mjuka, gröna små underverk.

Advertisement

Trädgårdsminiatyr... i ett akvarium!

Tänk om miniträdgården att ställa mitt på bordet istället var en vattenvärld? Att använda vattenväxter skapar vackra dekorationer, och tre av de enklaste att sköta är bollformade alger, klotalg

När du väl har vant dig är dessa vattenlevande eller nedsänkta världar ett riktigt spektakel att visa upp!

Skulle du vilja skapa några centerpieces som dessa?

Advertisement