Älskar du lila? Upptäck de vackraste växterna med lila blad för att dekorera ditt hem

av Hilda Maria Morgan

21 Oktober 2023

Älskar du lila? Upptäck de vackraste växterna med lila blad för att dekorera ditt hem
Advertisement

Växter har gröna blad och som mest blir de gula, orange eller röda på hösten, eller hur? Nej! Det finns många fantastiska sorter med lila bladverk, med nyanser som vänder mot vinrött eller lila, och andra som verkligen är en djup viol. Det finns många fler än du kan föreställa dig och de har olika former och ställningar, ibland till och med blommor som skapar fantastiska färgkontraster.

Vi visar dig 5 av de mest populära, som är värda att överväga att odla inomhus också, för att dekorera ditt hem på ett extraordinärt sätt!

Advertisement

Gynura aurantiaca

Lila sammet. Så tänker man när man tittar på Gynura aurantiaca, en växt med blad med taggiga kanter, som egentligen är gröna men täckta med tjockt lila hår, vilket ger växten dess sammetslena utseende. Den kromatiska kontrasten som kommer fram i blomningsögonblicket är också väldigt vacker, med tanke på att blommorna är orange. Det är en vintergrön örtartad växt med en hängande ställning, så den kommer att behöva stödjas med stöd eller lämnas att sjunka när grenarna blir längre. Den gillar inte temperaturer under 10°.

Advertisement

Tradescantia pallida 'Purpurblad'

Den ingår i familjen Tradescantiae, varav den kanske vanligaste är den med gröna blad och vita eller blå blommor (beroende på sort), som vanligtvis kallas "himmelsblommor". Dessa anses vara ogräs, men deras snabba tillväxt och förmåga att föröka sig från sticklingar är så stor att de blir utmärkta marktäckare på olika kala platser i trädgården.

De är i själva verket mycket motståndskraftiga växter, även mot kyla och perioder av torka, varför de även odlas i krukor och försummade rabatter utomhus. Inomhus kan de dock fortfarande göra ett vackert intryck, särskilt i den lila sorten, eller i de brokiga, med praktfulla strimmor. Tradescantiae-världen väntar verkligen på att bli utforskad!

Triangeloxalis

Klöver, men i en djupt lila nyans och med bedårande små blommor i en mycket ljusrosa, nästan vit färg: oxalis triangularis är verkligen oemotståndliga. Dessa är små lökar kan odlas inomhus eller utomhus och gillar positioner i halvskugga och inte vill stå i direkt solljus för många timmar om dagen, särskilt under varma perioder. Otroligt dekorativa, de blir supervackra när de skapar en tjock buske i krukor!

Lila basilika (Ocimum basilicum var. purpurascens)

Vacker och dessutom god (att äta!). Precis som sin mer kända bror är lila basilika också ätbar, och smaken är omisskännlig. Den följer samma odlingsregler som den vanliga basilikan, även om den kanske föredrar lite mer skugga under dagen. Det finns även smaksatta varianter, som den som har en smak av kanel! Vacker ensam, eller att odla tillsammans med andra basilikasorter. Förutom att dekorera kommer den att vara redo att smaksätta våra rätter!

Loropetalum

Den härrör från Kina, Korea och Japan och är faktiskt en vintergrön buske med ett vackert mörklila bladverk och färgstarka blommor som är som "fransar" och som ser ut som små fyrverkerier. I krukor kommer den efter några år att få det lite trångt inomhus och kommer behöva planteras om i större krukor kanske på balkongen eller ännu bättre planteras i den öppna marken i trädgården. Den tål kyla och kan odlas i halvskugga, även om den blommar bättre med lite extra sol, men inte för mycket!

Advertisement