Hemlagad Dulce de leche: använd kondenserad mjölk för ett snabbt och enkelt recept!

av Hilda Maria Morgan

20 November 2022

Hemlagad Dulce de leche: använd kondenserad mjölk för ett snabbt och enkelt recept!
Advertisement

Dulce de leche är en söt kräm baserad på mjölk och socker, en sorts "mjölksylt", eftersom processen för att erhålla den liknar den som används för sylt. Den kommer från Argentina och är mycket populär i Latinamerika, dess smak liknar kola. Det finns olika versioner av den i olika sydamerikanska länder och samma ursprungliga argentinska recept innehåller 3 möjliga förberedelser: den vanligaste är den "kreolska", den tjockaste kallas "vaniljkräm" och den dietiska, med mindre socker, kallas " lätt".

Tillredningen av denna dessert är enkel men väldigt lång, så i Sydamerika marknadsförs den enligt strikta regler som fastställer dess kvalitet och beredningsegenskaper. Men hur kan vi göra den hemma? Om den klassiska proceduren som innebär mjölk och socker verkar för svår, kan du enkelt göra denna produkt med utgångspunkt från kondenserad mjölk.

via @livecomposed/TikTok

Advertisement
@livecomposed/TikTok

@livecomposed/TikTok

Azure MacCannel, känd på TikTok som @livecomposed, lär oss hennes mormors enkla recept på hemlagad dulce de leche. För att göra den räcker det med att ta en burk kondenserad mjölk. Ta bort pappersetiketten och lägg den förseglade burken i en kastrull som du fyller med vatten tills burken är täckt och koka på svag värme i 2-3 timmar.

Efter tillagningen, ta upp burken ur kastrullen med en kökstång och låt den svalna i några timmar. Viktigt: öppna inte burken innan den är helt kall, om du vill undvika obehagliga olägenheter! Vid det här laget är din dulce de leche redo att avnjutas som den är eller som garnering till din dessert! Om du däremot inte tänker konsumera den omedelbart kan den sålunda erhållna krämen förvaras förseglad i rumstemperatur i cirka 3 månader. När den har öppnats ska den förvaras i kylskåp och konsumeras inom 3 veckor.

Advertisement
@livecomposed/TikTok

@livecomposed/TikTok

Se videon för att se resultatet. För att påskynda tillagningstiderna kan du använda en tryckkokare: proceduren är densamma, men tillagning på låg värme kommer att vara 30/40 minuter från det att kastrullen visslar. Stäng av värmen, vänta ytterligare 15 minuter innan du tar bort locket och tar ut burken för att svalna. Konserveringen är också samma som för den i föregående recept.

Om du istället föredrar att använda ugnen kan du göra detta recept genom att överföra den kondenserade mjölken till en ugnssäker glas-form. Klä in formen med aluminiumfolie, se till att den sitter fast så att den inte reser sig under tillagningen. Lägg formen i en större form som du fyller med vatten och grädda sedan i 220 grader i 90 minuter. I slutet av tillagningen tar du bort aluminiumfolien och rör om med en spatel för att lösa upp de hårda bitarna och blanda dem med den flytande delen. I det här fallet kan du, om du inte vill använda din kräm direkt, förvara den i kylen i en lufttät behållare i cirka 3 veckor.

Är du redo för en fullständigt läcker sötma?

Advertisement