Omkullvälta krukor: 12 förtrollande idéer för att dekorera trädgården med krukor som häller blommor på marken

av Hilda Maria Morgan

08 Augusti 2022

Omkullvälta krukor: 12 förtrollande idéer för att dekorera trädgården med krukor som häller blommor på marken
Advertisement

Det finns verkligen tusen sätt att lägga till färger i trädgården, genom att använda växter av alla dess slag att placeras i rabatter och planteringar. Men ju mer dessa installationer är kreativa och konstnärliga, desto mer kommer de att tillfredsställa alla med gröna fingrar där ute som vill göra sin trädgård till ett riktigt hörn av paradiset.

Bland de många idéer som är populära på nätet finns det en som fortsätter att erövra allas uppmärksamhet: krukor som spiller en flod av blommor på marken. Den är lysande i sin enkelhet och mångsidighet: du kan använda blommor (ofta säsongsbetonade) av olika slag, men också suckulenter. Och sedan utnyttjar man backar, som man fyller och intetsägande platser fylls och även gamla eller trasiga föremål kan återvinnas! Ta en titt på exemplen nedan.

Advertisement

Med tanke på vilka säsongsbetonade sorter som är lättast att hitta i området du bor i, kommer det att finnas ett enormt urval av växter och blommor att skapa dessa underbara kompositioner av.

Advertisement

Till exempel kan blå blommor ge ett intryck av att vara en rännil vatten som sprider sig ut på marken!

Eller kanske, det verkar nästan som att en färgpöl breder ut sig på marken, och det är vackert även mitt på gruset.

Du kan också inspireras av behållaren själv som valts som det "omkullvälta föremålet". Om du till exempel använder en gammal mjölkkanna vore det passande att välja vita blommor.

Förutom terrakottakrukor och amforor, samt träfat, är ett annat föremål som ofta fungerar väldigt bra i dessa arrangemang gamla skottkärror.

Advertisement

Och förutom blommande växter lämpar sig suckulenter också för att dekorera alla hörn med originalitet med denna teknik.

Det är verkligen något fascinerande med geometrin i formerna hos vissa suckulenter!

Advertisement

När man inte har utrymme, eller tid, att skapa en riktig rabatt på det här sättet, kan det också räcka med att välja en hängväxt med ett passande utseende, såsom vissa typer av sedum eller krypande växter eller marktäckare.

För att ännu starkare skapa intrycket av en ström av blommor kan du dra nytta av en sluttning. Och om det inte finns en riktigt sluttande punkt på marken att använda kan du skapa effekten med stenar.

Advertisement

Och när växterna växer till en kompakt kudde blir resultatet vackert.

Och varför inte kombinera denna idé med ännu mer konstnärliga installationer, där det verkar som att krukorna som spiller ut blommorna på marken är upphängda i luften.

Advertisement

Eller också, gå ännu längre och gör detsamma med några fat!

Skulle du vilja inreda trädgården på dessa sätt?

Advertisement