Svaret på förstörda kastruller och stekpannor är sodakristaller

av Titti Carlberg

11 Juli 2024

NatalieMaynor/Wikimedia Commons

Advertisement

På grund av för mycket användning kan kastruller och stekpannor av stål bli förstörda: riskfylld matlagning, felaktig rengöring, och det slutar med en mörk botten, förstörda av beläggningar som är svåra att eliminera. Men genom att använda sodakristaller kan vi få dem att se ut som nya igen.

Egenskaperna hos sodakristaller

Sodakristaller, eller natriumkarbonat, är en mångsidig, billig produkt som kan vara väldigt användbar i hushållet. Det bör dock inte förväxlas med kaustiksoda (natriumhydroxid) inte heller med det mer kända natriumbikarbonatet. I synnerhet jämfört med det sistnämnda, även om många möjliga användningsområden i hushållssysslorna är desamma, kännetecknas natriumkristaller av att de är mer frätande och inte lämpliga för matkonsumtion.

Natriumkarbonat, som också kommer i form av kristaller med en större storlek på kornen än bikarbonat, har en rad egenskaper som är användbara i hushållssysslor, såsom: 

 • Avfettningsmedel: sodakristaller är ett utmärkt naturligt avfettningsmedel, som effektivt kan lösa upp beläggningar av fett, bränd olja och matrester.
 • Avkalkningsmedel: med dem kan vi enkelt ta bort beläggningar och kalkavlagringar, samt hårda och envisa fläckar från många motståndskraftiga ytor som metall eller keramik.
 • Deodorisering: de kan också eliminera obehagliga lukter orsakade av bränd mat eller stagnerade rester i kastruller.
 • Antibakteriell: antibakteriell och svampdödande, även antialger, natriumkarbonat tillför dessa viktiga egenskaper till rengöring av ytor.

Dessutom, till skillnad från många kemiska rengöringsmedel, är sodakristaller en ekologisk och biologiskt nedbrytbar produkt som inte är skadlig för miljön.

Advertisement

Hur man använder sodakristaller i förstörda kastruller och stekpannor

en förpackning sodakristaller på ett bord

Bell and Jeff/Flickr

För att återställa förstörda kastruller

 1. Ta bort huvuddelen av smutsen med en vanlig disktvätt, så att bara de hårda beläggningarna finns kvar.
 2. Strö två matskedar sodakristaller på botten.
 3. Tillsätt en tunn stråle varmt vatten för att bilda en kräm, som du blandar med en träslev och utrusta dig med handskar för att undvika eventuella brännskador.
 4. Bred ut allt på fläckarna.
 5. Låt verka i 30 minuter
 6. Skrubba med en slipande svamp.
 7. Skölj och torka.

Sodakristaller kan också läggas till din vanliga rengöring av kastruller och stekpannor, innan de blir förstörda.

 • Du kan till exempel lägga till en tesked natriumkarbonat i svampen med diskmedel och vatten för att utnyttja slipkraften för en fullständig rengöring.
 • Om du vill eliminera dålig lukt som finns kvar i kastrullen eller stekpannan efter tillagning och även efter en normal disk, fyll den igen med varmt vatten, häll i två eller tre matskedar sodakristaller och blanda. Låt kastrullen stå i ett par timmar, eller till och med en hel natt, så kommer du att finna den och även köket helt fria från föregående dags matlukt. Sedan är det bara att diska och torka som vanligt.

Var dock försiktig med att aldrig använda sodakristaller på aluminium, glas eller målade och emaljerade ytor. Undvik också att använda medel som som kombinerar kokande vatten och natriumkarbonat på ytor med non-stick beläggning : frätande egenskaper, såsom verktyg som är för nötande, kan skada dem till den grad att de blir skadliga för din hälsa.

Advertisement